Könyv a kultúrák találkozásáról

20110518-5.jpg20110518-6.jpgA Múzeumi Világnap alkalmából ma mutatták be a Völgységi Múzeumban a 2010. november 25-i Völgységi Konferencia elõadásaiból kiadott könyvet. Dr. Szõts Zoltán múzeumigazgató bevezetõjében elmondta, hogy fontos felmérni és közreadni, hogy milyen tradíciók maradtak meg az évszázadok során, és mik hagyományozódtak a mai napig. A könyv ismertetésében szerepet vállalt Baranyai Andrásné, aki az épített örökségrõl szóló írásokat foglalta össze. Olvashatunk többek között a bonyhádi zsinagógáról, a hidasi református hímes templomról, Lengyel környéki kápolnákról és keresztekrõl, a bonyhádi katolikus templomról, Závod építészeti értékeinek õrzésérõl, vagy éppen székely fafaragásokról.

A szellemi örökség témakörében született írásokat dr. Kriston Vízi József ajánlotta a közönség figyelmébe. Ezek jól szolgálták azt a törekvést, hogy mindenki keresi a gyökereit, újra felfedezünk szellemi- és tárgyai kapcsolódásokat. Dr. Szõts Zoltán pedig a mikrotörténelem témakörében született írásokról beszélt.

A Kultúrák találkozása a Völgységben címû könyv szerzõi: Dr. Andrásfalvy Bertalan, Dobosyné Antal Anna, Dr. Klein Rudolf, Dr. Zentai Tünde, Dr. Jelenszkyné Dr. Fábián Ildikó, Farkas Noémi, Stefán György, Szász Gábor, Dr. V. Kápolnás Mária, Csibi Krisztina, Rudolf László, Elizabeth Long, Lõrincz Etel, Kontár Veronika, Dr. Balázs Kovács Sándor, Kreiner József, Rónai Józsefné, Hadikfalvi Istvánné, Illés Éva, Bai József, Dr. Szõts Zoltán, Aradi Gábor, Steib György. A kötet megvásárolható a Völgységi Múzeumban.