Kiállítás nyílt a ballagás alkalmával

20110505-7.jpg20110505-9.jpgMa délelõtt rendezték meg a bonyhádi Vörösmarty Mihály ÁMK Kézmûves Szakiskolájában a ballagással egybekötött kiállítás-megnyitót. A diákok vizsgaremekeit Takács József ajánlotta a jelenlévõk figyelmébe: – Ez az az iskola és ez az a tárlat, ahol a hátrányos helyzetû fiatalok is megmutathatják, mire képesek. A kézmûvesség õsi termelési mód, de mindig magában hordozta azokat a mûvészi értékeket is, amelyek az adott népnek a jellegzetességei voltak. Sajnos az utóbbi idõben a népi kézmûvesség iránt az érdeklõdés egyre kisebb – mondta Takács József, majd 15 évre emlékezett vissza, amikor megismerkedett a Kézmûves Szakiskolával és annak tevékenységével.

20110505-8.jpgSzabóné Énekes Éva iskolavezetõ a ballagó diákoktól – Buzás Barbara és Czári Lajos Balázs népi bõrmûves, illetve Czékmány Roxána és Molnár Alfréd kosárfonó – búcsúzott: – Húsz éve alapították iskolánkat egy nagy központi program keretében, melynek az volt a célja, hogy az utcán lévõ fiatalokat, akik nem tudtak 20110505-6.jpgbekerülni más intézményrendszerbe, egy lazább, megengedõbb légkörû képzésbe vonják be. Ez esélyt nyújtott a gyerekeknek és a magyar népi kézmûves szakmáknak is. Ezeket a szakmákat igazából soha nem oktatták intézményi keretek között. Ezek a szakmák apáról fiúra szálltak, és mi is ezt a feladatot vállaltuk, kis létszámú tanulócsoportokkal. Ma nyíló kiállításunkon látható, hogy szívvel lélekkel készítettétek ezeket a vizsgaremekeket, bennük van az egyéniségetek, felismerhetõ a kezetek munkája. Visszatérve az iskolára: 20 év van mögöttünk, de sajnos sok már nincs elõttünk. Maroknyian maradtunk, így nem fenntartható az iskola, a következõ tanévben már csak a fazekasmûhelyt tudjuk üzemeltetni, hogy ezen tanulóink is eljussanak a bizonyítványszerzésig. Mestereitek, tanáraitok azonban mindig visszavárnak Benneteket, itt mindig lesz otthonotok, gyertek, kopogjatok be hozzánk!

A kiállítás megnyitón közremûködtek a BONI Bartók Béla AMI népzene tagozatos növendékei, és a Kézmûves Szakiskola diákjai. A tárlat június 3-ig tekinthetõ meg.

A végzõs diákok szakmai vizsgái május 17-én kezdõdnek, az írásbelivel.