Egyénileg támogatott képzések

A Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának Bonyhádi Kirendeltségének csak egyénileg támogatott képzései lesznek, amennyiben a TÁMOP 1.1.2. program keretében erre támogatást nyernek. A tervek szerint az ajánlott képzések között szerepel majd: gyakorló ápoló, szociális gondozó és ápoló, villanyszerelõ, fogyóelektródás hegesztõ + minõsített hegesztõ, CNC forgácsoló, élelmiszer és vegyi áru eladó + elektronikus pénztárgép kezelõ, ruházati eladó, pincér, szakács, pénzügyi-számviteli ügyintézõ, társadalombiztosítási és bérügyi szakelõadó, logisztikai ügyintézõ, targoncavezetõ. A 30-40 órás képzésekre tervezett kirendeltségi létszám 32 fõ.

A támogatásokban a keresetpótló juttatás egységesen 65 %-os, de csak az részesül belõle, akinek a képzése meghaladja a heti 20 órát. Az egyénileg támogatott képzéseknél a támogatás mértéke: ha keresetpótló juttatást kap, akkor max. 90 %-os lehet, ha nem kér vagy nem állapítható meg keresetpótló, akkor pedig 95 % lehet. Idén 30 %-kal kevesebb a támogatásokra fordítható kirendeltségi keret, mint tavaly, ezért nem indulnak csoportos képzések.

A munkaügyi központ pályázatot írt ki önfoglalkoztató vállalkozóvá váláshoz. Május 20-ig lehet pályázni a kétféle támogatásra. Egyik a vállalkozóvá váláshoz egy minimálbérnek megfelelõ összeg 6 hónapra történõ folyósítása. A másik ahol önmagának teremt munkahelyet az illetõ vagy egyéni vállalkozóként, vagy társas vállalkozóként, vagy új céget alapít, vagy egy meglévõhöz csatlakozik. Ehhez pályázni lehet 2 millió Ft vissza nem térítendõ támogatásra, és minimum 3 évig fenn kell tartani a vállalkozást. Sántha István kirendeltség-vezetõ elmondta, hogy érdeklõdõk vannak, 4 fõt már biztosan be fogja adni pályázatát. Munkahelyteremtõ támogatásra március 31-ig lehetett pályázni, Bonyhádról 2 pályázat érkezett a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjához.