Urológia és gyermek tüdõgyógyászat is lesz

A Bonyhád Városi Kórház és Rendelõintézet a TIOP 2.1.3. pályázati projektet sikeresen befejezte, a felújított intézményt szeptember 30-án felavatták. A pályázati támogatási szerzõdésben szerepeltek azok a plusz kapacitások, gyógyítási formák, amelyeket a projekt lezárását követõen kifizetne az OEP. Ezeket a plusz kapacitásokat azonban a mai napig nem kapta meg az intézmény – mondta el dr. Barcza Zsolt igazgató-fõorvos.

– A szükséges ÁNTSZ engedélyeket 2011. január 1-tõl kaptuk meg a következõkre: a járóbeteg szakellátásban jelentõs szakorvosi és nem szakorvosi óraszámbõvítés, az egynapos sebészetben évi 50 HBCS pont (ez azt jelenti, hogy havi 630 ezer Ft-nyival többet kifizetnek, és annyival többet tudunk operálni), otthoni szakápolás keretében a dolgozóink kijárnak házhoz. A legfontosabbra, a nappali kórház és kúraszerû ellátásokra nem kaptunk még lehetõséget. Ez azt jelentené, hogy a beteg bejön a kórházba infúzióra, és a kezelés után 1-2 órával hazamegy. Ez a két tevékenység önmagában kb. havi 5 millió Ft pluszt jelentene számunkra, de hiába van meg erre is az ÁNTSZ engedélyünk. A biztosítóval még nem tudtunk erre a címû tevékenységre szerzõdést kötni, mert új szakmai kollégiumi rendszert alakítottak ki, és nincs meghatározva ennek az egészségügyi tevékenységnek a szakmai tartalma. Ezt felháborítónak tartom.

– A járóbeteg szakellátás plusz tételeire szintén január 1-tõl van mûködési engedélyünk, de azt is csak március 1-tõl tudtuk érvényesíteni. Ez súlyos veszteségeket jelent havonta, arról nem beszélve, hogy 110 millió Ft adósságunk van, és abban bíztunk, hogy ebben az évben eljutunk odáig, hogy a havi bevételünk több lesz, mint a havi kiadásunk. Ha megkaptuk volna már tavaly az intézményünknek a szerzõdés szerint járó pluszokat, akkor már tudtunk volna adósságot is csökkenteni.

– A járóbeteg szakellátásban várható új szakrendelés is?

– Április végétõl lesz urológiai szakrendelésünk keddenként 8-14 óráig, és májusban indul a gyermek tüdõgyógyászat, kéthetente szerdán 6 órában. Jó hír még, hogy az egészségügyi bál közel 900 ezer Ft bevételt hozott. Szeretnénk ezt a pénzt a régi szülészet és a belgyógyászati osztály keleti oldalának a külsõ tatarozására fordítani. Illetve Potápi polgármester úr a tajvani diplomáciai kirendeltségtõl egy jelentõsebb összeget szerez a kórháznak, amibõl a belgyógyászati osztály keleti oldali nyílászáróit fogjuk kicserélni.