Az Ady-Karinthy párosítás volt a nyerõ

20110418-5.jpgVeszprémben rendezték meg április 16-án a XV. Dunántúli Regionális Vers- és Szépprózamondó versenyt, "Regösök Húrján" címmel. A Tolna megyei fordulóból hárman jutottak be az 5-6. osztályosok mezõnyébe, közülük a bonyhádi Ujvári Bors Benedek elhozta az elsõ helyezést! Ebben a korosztályban nagyon erõs mezõny jött össze, igazán színvonalas volt a verseny. Bors az 1. fordulóban Ady Endre: Új vizeken járok címû versét mondta, és nagyon szépen szerepelt – akárcsak a többiek. Az elsõ forduló után a zsûri közölte, hogy patthelyzet van, nem tudnak dönteni, mert minden gyerek nagyszerûen szerepelt – így mind a 16 gyerek ment tovább a döntõbe!

20110418-4.jpgA második fordulóban már érezhetõ volt, hogy többen csak az elsõ versükkel készültek fel komolyan. Borsnak szerencsére már talonban volt egy Karinthy próza, mellyel az április elején megrendezett bonyhádi Gyermekmûvészeti Fesztiválon szerepelt, hogy a fiatal közönség is élvezze az elõadását. Ezzel Veszprémben is nagy sikert aratott, még a zsûri is hangosan belenevetett a szövegébe. Így az elsõ körben elmondott komoly hangvételû klasszikus verssel, és a második körben elmondott Karinthy szöveggel több arcát is megmutatta a bíráknak, és valószínûleg ez döntött az õ javára, és nyerte meg a tudáspróbát.

A 16 gyerekbõl 5-en kaptak emléklapot, a többiek mind díjazottak vagy különdíjasok lettek. Általában korosztályonként az elsõ két helyezett kap meghívást a budapesti õszi országos gálára. Most azonban a Magyar Versmondók Egyesületének az elnöke, Lutter Imre is zsûrizett, és azonnal intézkedett, hogy 11 gyerek mehessen a gálára ebbõl a régióból, mert annyira színvonalasak voltak a produkciók.

Ujvári Bors Benedek felkészülését többnyire édesanyja, Szarvas Szilvia segíti, aki hozzáteszi: nagyon sok segítséget kapnak több helyrõl. Klamik Aranka folyamatosan foglalkozik Borssal, mindig kap tõle plusz feladatot is. A fiú iskolájában, a BONI Széchenyi István tagintézményében Márton Antal segített a felkészülésében, emellett az iskolavezetés is támogatta az ifjú versmondót az utazásban és a felkészülési idõ biztosításában.