Hétfõn Nagy Látásteszt Bonyhádon

20110416-1.jpg2011-ben ismét útjára indul a Nagy látásteszt roadshow, amelynek célja, hogy minél több városban, településen biztosítsa a lakosság számára az ingyenes látásszûrés lehetõségét. 2010 nyarán került megrendezésre elsõ alkalommal ezen karitatív kezdeményezés az Opticnet Hungary Egyesülés – a szakértõ látszerészek csoportja – szervezésében, melynek segítségével 2 hónap alatt az ország 20 helyszínén biztosították az ingyenes mérés lehetõségét. Idén 60 városban fordul meg a Nagy látásteszt szûrõbusza, április 18-án, hétfõn 9.30-16.30-ig Bonyhádon, a Széchenyi tér 12. szám elõtt.

Felmérések bizonyítják, hogy a világon az emberek több mint 50 %-ának szüksége lenne valamilyen látáskorrekcióra. Magyarországon ennek ellenére a 14 év feletti korosztályból 1,5 millióan még sosem vettek részt szemvizsgálaton, holott látásuk nem tökéletes. A Nagy Látásteszt célja éppen az, hogy minél szélesebb rétegeknek tegye elérhetõvé ingyenesen a látás esetleges problémáinak kiszûrését, tesztelését, és minél több emberhez juttassa el az üzenetet, hogy a rendszeres látásvizsgálattal sok betegség megelõzhetõ, vagy jelentõsebb eredménnyel korrigálható. A látszerészek számára kiderült, hogy a megvizsgáltak 19 %-a dolgozik több mint 4 órát számítógép elõtt, ami bizonyítja, hogy egyre többen ülnek rendszeresen monitor elõtt. Ijesztõ az a számadat, hogy a megvizsgáltak 65 %-ánál a látszerészek olyan elváltozást találtak, amely szükségessé tesz egy újabb vizsgálatot is.

A WHO szerint a szembetegségek 80 százalékát meg lehetne elõzni. Félelmetes tény, hogy a világon 45 millió vak ember él, további 135 millió pedig súlyos látási nehézségekkel küzd, miközben mindezen problémák 80 százaléka, ha idõben felfedezik, megfelelõ kezeléssel megelõzhetõ vagy gyógyítható lenne. A Nagy Látásteszt optikai partnere, az Opticnet Hungary Egyesülés ezért tûzte ki célul, hogy Magyarország 70 településén, A Nagy Látásteszt buszán tesztelik a lakosságot szakértõ látszerészek segítségével. A résztvevõk így mindössze 5 perc alatt megtudhatják, hogy a látásuk jó, esetleg korrekcióra, további vizsgálatokra szorul-e.