Papírgyûjtéstõl és sziklakertépítés után jöhet a jól megérdemelt kirándulás

20110411-1.jpg20110411-2.jpgA Föld Napjához kapcsolódóan ÖKO-hetet rendeznek a BONI Vörösmarty Mihály Általános Iskolában. A 4. osztályosok projekttanításon vesznek részt, de mint Kovács Andreától, a 2005-ben alakult Környezeti Munkacsoport vezetõjétõl megtudtam, fontosnak tartják az iskola valamennyi tanulójának a bevonását a környezetvédelmi tevékenységekbe. A mai napon papírgyûjtési akcióval indult a projekt. Ilyen kezdeményezést õsszel és tavasszal is szoktak szervezni az intézményben, az õszi gyûjtés alkalmával 6 tonna papírt hordtak össze a gyerekek és szüleik. Mert a diákok és a pedagógusok mellett nagy szerep hárul a szülõkre is, segítségüket ezúton is köszönik a szervezõk. A papírgyûjtésbõl befolyó összegbõl a gyermekeknek vásárol az iskolavezetés játékokat. A palack- és elemgyûjtés egész évben zajlik az iskolában – utóbbiban már országos 20. helyezéssel is dicsekedhet a Vörösmarty.

Az ÖKO-hét keretében folytatódik a tavaly megkezdett iskolakert kialakítása, a fásítás, udvari növények ültetése, a sziklakertépítés és a kis tó létrehozása. Kovács Andrea elmondta, hogy a projekthét keretében 5 nagy témakörrel foglalkoznak: levegõ-, talaj-, vízszennyezés, hulladékkezelés, erdõvédelem. A hét során elõtérbe kerül a gyakorlati-kutatómunka, kísérletek sora vár a gyerekekre, búvárkodhatnak az interneten és a könyvtárban, interjúkat készítenek az utcán sétálókkal, ellátogatnak a cilói hulladéktárolóhoz, vendégelõadókat hallhatnak. Az ÖKO-hét egy nagy közös iskolai kirándulással zárul pénteken, Lengyelre illetve Aparhantra.

A Vörösmarty iskolában komolyan veszik a „Gondolkodj globálisan – cselekedj lokálisan!” szlogent, és nagy hangsúlyt fektetnek az iskola és környezete rendben tartására, ezért is csatlakoztak a városszépítõ akcióhoz. És hogy teljes legyen a kép, az elméleti tudnivalók elsajátítására is odafigyelnek: minden évben itt rendezik meg a Curie környezetvédelmi verseny területi döntõjét, melyen az intézmény diákjai is sikeresen vesznek részt.