Kétszázötvenen „zsendültek”

20110320-1.jpg20110320-2.jpgHarmadik alkalommal rendezték meg hétvégén a Bonyhádi Szellemi Zsendülést a Petõfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban, melyre 121 iskolából közel 250 diák és felkészítõ tanár érkezett. Négy tudáspróba döntõjére került sor egy idõben: a Lotz János szövegértési és helyesírási versenyre, melyen 4., 7. és 8. osztályosok vettek részt; a középiskolásoknak meghirdetett Ordass Lajos országos retorikaversenyre; az „Ésszel járom be a földet!” nemzetközi középiskolai tanulmányi versenyre; és a „Glasperlenspiel” német nyelvi, kultúrtörténeti és országismereti versenyre, melyen általános- és középiskolások mérték fel tudásukat. Ezenkívül evangélikus könyvtárosok szakmai találkozója és történelemtanárok továbbképzése kapcsolódott a programhoz. Míg a gyerekek a Lotz versenyen oldották meg a feladatokat, addig felkészítõ tanáraiknak minikonferenciát kínáltak a szervezõk. Itt dr. Kontra Miklós, a Szegedi Tudományegyetem professzora tartott elõadást a szociolingvisztikáról, Szûcsné dr. Harkó Enikõ, a dunaújvárosi gimnázium igazgatóhelyettese Shakespeare-rõl és a Globe Színházról, illetve Reiszné Szõts Edit, a Dyslexiás Gyermekekért Tolnában Egyesület elnöke tartott elõadást.

20110320-3.jpgA Lotz János szövegértési és helyesírási versenyre elsõ körben közel 3 ezer diák nevezett be, a 2. fordulóba 715-en jutottak be, és a bonyhádi döntõben 83-an mérték össze a tudásukat a 3 évfolyamon. Lenczné Vrbovszki Judit versenyszervezõ elmondta, hogy céljuk a világhírû nyelvészprofesszor megismertetése a magyarországi diákokkal és tanárokkal, tehát mindig úgy válogatják a feladatok szövegét, hogy azok róla szóljanak. Az idei verseny azért is számított kiemelkedõnek, mert a szombat reggeli Lotz emléktábla koszorúzáson, valamint a díjkiosztón részt vett a professzor fia, Charles Peter Lotz is.

A „Glasperlenspiel” német nyelvi, kultúrtörténeti és országismereti versenyen általános- és középiskolások mérték 20110320-4.jpgössze tudásukat, a fõ téma Szász-Svájc volt. Az „Ésszel járom be a földet!” nemzetközi középiskolai tanulmányi verseny kiemelt témája volt: Földünk szigetei. A háromfordulós erõpróba elsõ fordulójában 140 csapat vett részt, Bonyhádon a pénteki középdöntõben 16, a szombati döntõben pedig 8 csapat mérkõzött. Az 1. helyezett Budapesti Piarista Gimnázium csapata kéthetes észtországi utazást nyert, a második helyezett Szentesi Horváth Mihály Gimnázium együttese Prágában, míg a bronzérmes Nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskola csapata Bécsben tölthet el egy hétvégét.

20110320-6.jpgAz Ordass Lajos országos retorikaversenyen a primer kategóriában 26-an, a magisztereknél (más anyanyelvi-retorikai verseny nyertesei) pedig négyen mérték össze tudásukat Szekszárdról, Debrecenbõl, Nagykanizsáról, Pécsrõl, Egerbõl, Székesfehérvárról, Békéscsabáról, Orosházáról, Miskolcról, Aszódról, Sárospatakról, Gyõrbõl, Budapestrõl és Bonyhádról. 20110320-5.jpgAz elsõ napon a primerek témája volt: Felnõtt gyerekek – gyerek felnõttek?, míg a magisztereké: „Nem hat, aki folyton hatni akar” (Kodály Zoltán). A szombati rögtönzéseknél a diákok választhattak az adott témákból: Közmunka az iskolában?, Mutasd meg, mit eszel, megmondom: ki vagy?, Adakozni: külföldön vagy itthon?, Térfigyelõ kamerát mindenhová? A retorikaverseny végeredménye a primer kategóriában: 1. Geiszl Zsófia (Batthyány Lajos Gimnázium, Nagykanizsa), 2. Frank Evelyn (Bonyhádi Petõfi Sándor Evangélikus Gimnázium), 3. Talabér Rebeka (Batthyány Lajos Gimnázium, Nagykanizsa). A magisztereknél: 1. Nagy Virág Eszter (Teleki Blanka Gimnázium, Székesfehérvár), 2. Kesjár Ráhel (Békéscsabai Evangélikus Gimnázium), 3. Fejes Alexander (Leõwey Klára Gimnázium, Pécs).

A Szellemi Zsendülés olyan népszerû program, hogy az evangélikus iskolákból akkor is szívesen eljönnek a pedagógusok a konferenciára, ha nem jutott be diákjuk a versenyre. A szervezõk arra törekszenek, hogy a szakmai programokon kívül a kulturális és szabadidõs programok is jól sikerüljenek. Idén sikert aratott a BONI moderntáncosainak elõadásában A kis gyufaárus lány, de volt karaoke, csocsóbajnokság, falmászás és táncház is.