Hüllõk és õsmaradványok között

20110104-1.jpgNovemberben indították útjára „Vannak még rossz gyerekek” címmel a Kalandklubot a bonyhádi Vörösmarty Mihály ÁMK-ban. A programsorozattal elsõsorban a 10-14 éves, sajátos nevelési igényû gyermekeket kínálják meg. A kalandklub célja az élménypedagógia eszközeivel, strukturált gyakorlatok, játékok segítségével megteremteni a tanulási folyamatokhoz szükséges kereteket; kommunikáció, problémamegoldás, önmagunk és egymás megismerése, bizalom és önbizalom fejlesztése; a kockázatok és nehéz helyzetek elutasítása helyett a megfelelõ kockázatkezelési lehetõségek nyújtása. Ma délután Bertalan Tamáshoz látogattak el a fiatalok. Itt hüllõkkel, valamint õsmaradványokkal, fosszíliákkal ismerkedhettek.

Az élménypedagógia a tanulásnak olyan aktív formája, amely a résztvevõk közvetlen tapasztalatát elsõdleges információforrásként használja a tanulási folyamatban. Szöges ellentéte az elõadásokon vagy olvasmányokon alapuló hagyományos tanulási módszereknek, hiszen ott mások élményein alapul a megszerzett tudás. A játékok nem csak szabadban végezhetõk, kevés eszközt igényelnek, mégis az extrém sportokhoz mérhetõ élményeket nyújtanak. A gyakorlatok, játékok lezárásaként a falmászást és az íjászatot is kipróbálhatják a gyerekek, illetve kirándulásokon vehetnek részt az Abaligeti cseppkõbarlangban, vagy épp a Mecsextrém Parkban.

muvlogo.jpgA program az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg a TÁMOP-3.2.3-09/2-2010-0007 számú, „Kultúrával a közösségekért, közösségekkel a kultúráért” informális képzési program keretében.