Ötvenhárom millióval indult az év

Jól kezdõdött az újesztendõ a Bonyhádi Független Roma Egyesület számára. Január 3-án kapták az értesítést, hogy a TÁMOP 5.3.5-ös, Forintra forint címû pályázatuk pozitív elbírálásban részesült, és 53,8 millió Ft támogatást nyertek. A projekt a tamási kistérségben fog megvalósulni, mivel Tolna megyében ez az egyetlen terület tartozik a Leghátrányosabb Helyzetû Kistérség kategóriába, és ez feltétel volt a pályázatban. Már a beadvány megírásakor is oda fókuszáltak a civil szervezet képviselõi, ott végezték az igényfelméréseket: Iregszemcse, Fürged, Tamási, Tolnanémedi és Simontornya települések fognak fõszerepet kapni a megvalósítás során.

– A projektbe 200-220 családot fogunk bevonni, cél az õ eladósodásuk megelõzése, illetve a meglévõ adósságaik kezelése – mondja Babai László, a bonyhádi egyesület elnöke. – A folyamatban elsõsorban a védett fogyasztóvá tevés, a különbözõ közüzemi- vagy önkormányzati eladósodások kezelése és átütemezése fog szerepelni. Ezt összekapcsoljuk különbözõ tréningekkel, melyekben nagy szerepet fog kapni a Völgység-Hegyhát Takarékszövetkezet. Velük kötöttünk támogatási-, együttmûködési megállapodás, egy általuk kijelölt szakember fogja információkkal ellátni a résztvevõket. A családoknak lehetõségük lesz saját elkülönített bankszámlájukon a megtakarításra, a havonta félretett forintokat év végén a bank kiegészíti bizonyos összeggel. Ezáltal is ösztönözzük a családokat a megtakarításra, és ezzel egy szemléletváltásra kínálunk lehetõséget. Ezt a pénzt vissza tudják forgatni fürdõszoba felújításra, nyílászárócserére, vagy egyéb lakáscélú felújításokra, amelyek nyomán az energiakiadásaikat csökkenteni tudják. Egy komplex programról van szó, melynek keretében kulturális és szabadidõs tevékenységek is várják a családokat. Lehet szó színházlátogatásról, vagy épp a kapcsolatok ápolása érdekében szervezett családi délutánokról.

– A projektben résztvevõ családokat már elõzetesen kiválasztották?

– Nem, csak igényeket mértünk fel. Azt viszont látjuk, hogy mekkora ma a munkanélküliség Magyarországon, szinte alig van olyan család, amelyiknek nincs közüzemi tartozása. És ez a probléma nem csak a cigányokat érinti. Ezért úgy gondolom, nem volt nagy bátorság azt mondani, hogy a tamási kistérségbõl be fogunk tudni vonni 200 családot a programba.