A természettudomány területén verhetetlenek

Második alkalommal írta ki a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Innovációs Szövetség a THE Program (Tudományos, Hasznos, Emberi) országos természettudományos középiskolai pályázatot. A tudáspróbára több mint 50 iskola közel 2500 diákja nevezett be ötfõs csapatokban. A december 2-i döntõbe 5 oktatási intézmény 1-1 csapata jutott be, köztük a bonyhádi Petõfi Sándor Evangélikus Gimnáziumé. A verseny fõvédnöke Dr. Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke volt, az esemény mûsorvezetését a TV2 ismert arca, Szekeres Nóra vállalta. A zsûriben neves szakemberek kaptak helyet, többek között Dr. Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke, ifj. Vitray Tamás, a National Geographic vezetõ szerkesztõje, Rózsa Iván, a Sanofi-Aventis/Chinoin kommunikációs vezetõje, és Sik András, az ELTE fiatal Mars-kutató planetológusa. A vetélkedõ során a diákok kémiában, biológiában, fizikában, földrajzban, csillagászatban, informatikában való jártasságát vizsgálták. Mivel mostanában Magyarországon háttérbe szorulnak a természettudományos tárgyak, ennek a versenynek célja volt ezek népszerûsítése, hogy a fiatalokat e terület felé pályaorientálja.

– Milyen feladatok vártak a diákokra a döntõben? – kérdeztem Gruber Lászlót, a bonyhádi csapat felkészítõ tanárát.

– Még itthoni feladatként csapatzászlót és egyenruhát kellett készíteni (ez nekünk papírruha volt a csapat logójával). Ötperces PowerPoint bemutatót kellett tartani a csillagászat és univerzum témakörben – ennyi idõ alatt próbáltuk bemutatni azt a folyamatot, ami az utóbbi 15 milliárd évben lezajlott, illetve ami még a jövõben várható. El kellett végezni egy fizikai kísérletet, mi egy kevésbé látványos, de annál hatásosabb kísérletet végeztünk, amit a zsûri nagyra értékelt. Volt egy kifejtõs feladat: a megadott irodalomból a 3D technikával kapcsolatban hangzottak el kérdések, ezekre várták a válaszokat. A verseny végén jöttek a villámkérdések, melyek az elõre megadott cikkekhez és írásokhoz kapcsolódtak. Ezt a fordulót magabiztosan és nagy fölénnyel nyerte csapatunk, és a végsõ összesítésben is gyõzött a Gulyás Péter, Neubauer Antal, Szinger Árpád, Oláh István (12.c-sek), Takács Gábor (10.c) összeállítású gárdánk. Második lett a budapesti Nagy László Általános Iskola és Gimnázium, harmadik a gyõri Révai Miklós Gimnázium, negyedik az Evangélikus Egyház Aszódi Petõfi Gimnáziuma, ötödik pedig a szentesi Horváth Mihály Gimnázium. Nagyon színvonalas, igényesen és jól szervezett verseny volt.

– Milyen nyeremény járt az országos gyõzelemért?

– Egy értékes laptop, egy prágai hétvége a csapattagoknak és a felkészítõ tanárnak, és National Geographic elõfizetések. És a gimnáziumunk is profitálhat a gyõzelmünkbõl, mivel egy természettudományos road show keretében eljönnek majd hozzánk a szervezõk, és látványos kísérleteket mutatnak be tanulóinknak. Illetve a csapat tagjai és még néhányan, iskolánkból összesen 10 fõ ellátogathat az ELTE laboratóriumaiba. A Duna TV is készített velünk interjút a Heuréka! címû mûsorba, mely hétfõnként szokott adásba kerülni.