Megújult diplomáciai kapcsolatok

20101130-2.jpgA Völgységi Konferencia megnyitójára Bonyhádra látogatott Benny Sharoni, az Izraeli Nagykövetség elsõbeosztottja. Köszöntõ beszédében elmondta, hogy Magyarország volt az elsõ, amelyik ebben a régióban megújította a diplomáciai kapcsolatot Izraellel, és azóta nagyon jó és fejlett kapcsolat van a két ország között. A megnyitó ünnepséget követõ sajtótájékoztatón arra kértem a politikust, hogy beszéljen bõvebben ezekrõl a szálakról.

– Három fontos összetevõje van. Az elsõ a politikai kapcsolat: nagyon sok konzultáció zajlik a két kormány között. Folyamatosan kutatjuk, hogyan tudnánk még jobban együttmûködni, mit tudnánk közösen megvalósítani. Martonyi János külügyminiszter úr nemrég járt hivatalos látogatáson Izraelben, illetve az izraeli külügyminiszter Magyarországon. Várjuk azt, amikor az EU elnökségében Magyarországé lesz a vezetõ szerep, akkor még több együttmûködési lehetõséget látunk. Az országaink közötti kapcsolat második komponense az üzleti, kereskedelmi kötelékek, melyek nagyon jól mûködnek. Kb. félmilliárd dollár értékû az import-export évente, ami nagyon jónak számít két ilyen relatív közepes méretû ország tekintetében. Nagyon sok izraeli beruházás is van Magyarországon, ez mindkét gazdaságot segíti.

A kapcsolat harmadik komponense maga az emberek, a népek közötti barátság. Izraelben kb. 200-400 ezer közötti személy él magyar gyökerekkel. Magyarországon pedig nagyon nagy zsidó közösség van, ami szintén sokat hozzáad a kapcsolat ápolásához. Sok kulturális termék jut át Magyarországra, illetve innen Izraelbe. Az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon Izrael volt a kiemelt meghívott vendég, míg két évvel ezelõtt Magyarország volt a meghívott vendég az Izraeli Könyvfesztiválon. Zenészek, festõk, mûvészek is rendre ellátogatnak egymáshoz, és a turizmus is fejlõdik a két ország között. Tehát nagyon tartalmas ez a diplomáciai kapcsolat.

– Rossz állapotban van az 1795-ben épült bonyhádi Ózsinagóga, melyet szeretnének felújítani, új funkcióval ellátni. Ilyen kezdeményezéseket támogat-e az izraeli kormány?

– Ezen a területen is folynak egyeztetések. Úgy látom, hogy a magyar állam, az önkormányzatok és a zsidó közösségek együtt minden erõfeszítést megtesznek, hogy fel tudják újítani többek között a zsinagógákat is.