A diákok ismerik a parlagfüvet

20100930-1.jpg20100930-2.jpgA BONI Széchenyi István Általános Iskolai Tagintézményében rendezte meg a Laurus Alapítvány tegnap délután a parlagfûrõl szóló kistérségi vetélkedõt. A megmérettetésnek az elõzõ hét évben a paksi Együtt a parlagfû ellen Alapítvány volt a fõszervezõje, de idén a paksiak anyagi gondokra hivatkozva nem hirdették meg a versenyt. A bonyhádi Laurus Alapítvány vezetõi úgy döntöttek, hogy saját hatáskörben, felmenõ rendszer nélkül megrendezik a versenyt, melyre 10 felsõs és 7 alsó tagozatos csapat jelentkezett, Bonyhádról, Kakasdról és Györébõl.

20100930-3.jpgA háromfõs csapatok írásbeli feladatsorában a parlagfû növénnyel kapcsolatos kérdések, rejtvények mellett a növényallergiákról és tüneteikrõl is volt szó, illetve fel kellett ismerni a parlagfû pollenjét. A játékos verseny a korosztálynak megfelelõ volt, és míg a zsûri értékelte a feladatlapokat, addig 20100930-4.jpga gyerekek környezeti játékokat játszhattak, valamint gyümölcsöt és teát fogyaszthattak. A verseny megrendezését Bonyhád Város Önkormányzata 30 ezer Ft-tal támogatta a civil szervezeteknek fenntartott keretbõl, illetve együttmûködõ volt a Széchenyi István Általános Iskola, mint a helyszín biztosítója, és a bonyhádi ÁNTSZ szakemberei. Jutalomként a diákok – a tavalyi Együtt a jövõnkért program keretében elkészített – Bonyhádról szóló környezetismereti dvd-t kaptak, valamint környezetbarát termékeket, írószereket, táskákat. A felkészítõ pedagógusok munkáját is jutalmazták.

A dobogós helyezettek, alsósoknál: 1. BONI Vörösmarty Mihály Általános Iskolai Tagintézmény AMBRÓZIA csapata (Timer Soma, Krájer Ádám, Hinek Dominik) 35,5 ponttal, 2. BONI Vörösmarty Mihály Általános Iskolai Tagintézmény A PARLAGFÛ ELLEN nevû csapata 33,5 ponttal, 3. BONI Vörösmarty Mihály Általános Iskolai Tagintézmény POLLENCSAPATa 31 ponttal. Mindhárom gárda felkészítõ tanára Takács Lászlóné volt. A felsõsöknél: 1. BONI Bezerédj Amália Általános Iskolai Tagintézmény Kakasd EXTÁZIS nevû csapata (Anta Attila, Csergõ Patrik, Csabankó Péter. Felkészítõ: Hanzel Jánosné) 73 ponttal, 2. BONI Széchenyi István Általános Iskolai Tagintézmény POLLEN ELLEN csapata 67 ponttal, 3. BONI Bezerédj Amália Általános Iskolai Tagintézmény Kakasd GYOMIRTÓK csapata 62,5 ponttal.