Biogázüzemet avattak Bonyhád határában

20100814-1.jpgAugusztus 13-án adták át a bonyhádi Pannónia Mezõgazdasági Zrt. biogázüzemét. A több mint egymilliárd forintos beruházással épült létesítményt V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, Potápi Árpád János országgyûlési képviselõ, Bonyhád Város Polgármestere, és Friebert Miklós, a Pannónia Zrt. vezérigazgatója avatta fel. A tehenészeti telep korszerûsítésére és a biogázüzem építésére mintegy 800 millió Ft-ot nyertek el az Európai Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból.

20100814-2.jpg– Az MVH-nak volt egy pályázati kiírása az állattenyésztõ telepek korszerûsítésére, erre pályáztunk 2007 szeptemberében – tájékoztat Friebert Miklós. – A kiíráson belül volt telepkorszerûsítés, illetve trágyakezelés, ami tulajdonképpen egy környezetvédelmi beruházás. A támogatottság ezeknél a pályázatoknál elég magas volt, a beruházás nettó értékét tekintve több mint 50 %. A tervek 2008 végére készültek el, majd elkezdõdött az 20100814-3.jpgengedélyeztetési eljárás, ami igen hosszú volt, és nem igazán vállalkozóbarát. Ezt követõen megkerestük a megfelelõ kivitelezõket, beszállítókat, és elkezdõdött a beruházás. 2009 májusára elkészült az istállók korszerûsítése, mintegy 796 millió Ft értékben. A környezetvédelmi beruházás tulajdonképpen a biogázüzem. Itt arról van szó, hogy a szerves trágya, ami kikerül egy állattartó telepre, az így is úgy is lebomlik. A lebomlás folyamán keletkezõ 20100814-4.jpgszén-dioxid, metán nem mindegy, hogy a levegõbe kerül, vagy esetleg energiát állítunk elõ belõle. Így a környezetbe jutó metánt itt koncentráltan összegyûjtjük, zárt rendszerben tartjuk, és ebbõl energiát állítunk elõ. A metánból csak nagyon kevés mennyiség kerül a környezetbe, illetve az égetés után egyszerû szén-dioxid és vízgáz kerül ki, mint a földgáz égetése során. A biogázüzem létrehozása 1 milliárd 25 millió Ft-os beruházás volt.

– Mire hasznosítható az itt nyert energia?

– A metán égetése egy gázmotorban történik, mely egy generátort forgat meg. Ez a generátor villamosenergiát állít elõ, ezt az EON felé értékesítjük, az országos hálózatba táplálja be az erõmû. Emellett keletkezik egy másodlagos energia, a hõenergia, ezt használhatjuk fel szociális illetve üzemviteli célokra. Jelenleg próbaüzem van, napi 20 és fél órán át dolgozik a biogázüzem, 50 %-os teljesítménnyel. A névleges teljesítménye a generátornak 625 kilowatt/óra. Terveink szerint az erõmû 1 év múlva már 1,2 megawattot is tud teljesíteni.