A magyartarka húsa elnyerte a HÍR védjegyet

Néhány nappal a bonyhádi X. Tarka Fesztivál megrendezése elõtt érdemes hírt adni arról, hogy a magyartarka hús elnyerte a Vidékfejlesztési Minisztérium HÍR (Hagyományok-Ízek-Régiók) védjegyét. A Tarka Fesztivál elsõ napján sült ökröt, a második napon pedig marhahúsból készült bográcsételeket fogyasztanak a résztvevõk. Dr. Füller Imrétõl, a Magyartarka Tenyésztõk Egyesületének ügyvezetõ igazgatójától pedig megtudtuk, hogy a magyartarka szarvasmarha húsa nagyon egészséges, és hogy augusztus végén hivatalosan is átvehetik Budapesten az elnyert HÍR védjegyet.

– Nem elég egy árut jó minõségben megtermelni, azt értékesíteni is kell. A Magyartarka Tenyésztõk Egyesületének keretében húsivadék vizsgálatot is végzünk. Ehhez nekünk kell a hízott bikákat levágni, minõsíteni, kicsontozni, és minderrõl nagyon sok adatot felvenni a vágóhídon. Ez sajnos úgy mûködött, hogy itt Magyarországon jó minõségben meghízlalták az állatokat, aztán Ausztriában vágták le, így nekünk mindig utána kellett menni az adatfelvételért. Majd a levágott állatok fél testként felkerültek a Bécsi Nagybani Piacra, ahova utánamentek Magyarországról a nagy éttermek képviselõi, hogy megvásárolják a jó minõségû marhahúst és visszahozták hazánkba. Vagyis a haszon egy része Ausztriában maradt. Mi az egyesületnél úgy gondoltuk, jó lenne ezen változtatni. Elõször kerestünk egy vágóhidat és egy értékesítõt, a Hajdúnánási vágóhíddal és a Cora áruházakkal megvalósult a közös projekt.

– Tehát ma már nem kell Ausztriába utazni a jó minõségû magyartarka marhahúsért.

– Elkezdõdött hazánkban az érlelt magyartarka hús értékesítése. Immár a bika idehaza kerül levágásra, csomagolásra, és az áruházak polcaira. Nagy sikere van, már több mint egy éve mûködik ez a rendszer. Az idei évben megpályáztuk a HÍR védjegyet. Ez a Vidékfejlesztési Minisztérium védjegye, amit az Agrármarketing Centrumon keresztül oszt ki, nemcsak húsra, hanem mindenféle olyan élelmiszerre, amit idehaza termeltek meg, csomagoltak és értékesítenek. Ez a termékünk tehát 3H-s, mert az állatok Magyarországon születtek, itt hízlalták õket, vágták, csontozták, csomagolták, és itt értékesítik. Az elnyert HÍR védjegy nemcsak az érlelt, hanem az összes magyartarka húsra érvényes. Amelyik magyartarkát a hajdúnánási vágóhídon vágják, annak a minõségére mi vállaljuk a garanciát, és rátesszük a HÍR védjegyet.

– És ki is tudják szolgálni a magyar piac igényeit?

– Egyelõre igen, de szeretnénk, ha nagyobb lenne az igény. Az érlelt magyartarka hús tekintetében heti 6-8 bikát vágnak le és értékesítik a húsát hazánkban. A nem érlelt formában értékesítésre kerülõ húsmennyiség nagyjából ugyanennyi hetente, szintén HÍR védjeggyel ellátva. Az igény felkeltésére megfelelõ lehet augusztus 28-án az AMC által meghirdetett kiállítás Budapesten, a Vajdahunyad várban. Itt megjelennek a HÍR védjegyet elnyert termékek, és szeretnénk értékesíteni is. Készítettünk egy videót, hogy hol nevelkednek ezek az állatok és hogy kerülnek vágásra, a film hamarosan látható lesz a Cora áruházakban.