Nyelvészettõl a japán kultúráig

20100802-3.jpgMásodik alkalommal rendezik meg ezen a héten a Lotz János nyári diákegyetemet a bonyhádi Petõfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban. Az augusztus 2-i ünnepélyes megnyitón Lenczné V. Judit, a tábor vezetõje elmondta, hogy idén öt szekcióban – retorika, média, kreatív írás, nyelvészet, japán kultúra – dolgozhat és tanulhat a közel 50 fiatal, akik között Erdélybõl és Szlovákiából érkezett diákok is vannak. Az elõadók között szerepel: Radosné Lengyel Anna, a Déli Evangélikus Egyházkerület felügyelõje, Daniel Mario Abondolo (Ph.D., Reader of Hungarian language and literature, School of Slavonic and East-European Languages, University College London, UK), Benõ Attila docens (Ph.D Babes-Bolyai Tudományegyetem), dr. Simoncsics Péter (a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Magyar és Általános Nyelvészeti Tanszékének nyugdíjas docense), Rados Péter szerkesztõ. A fiatalokat napi mûhelymunka várja, így hétvégére elkészül a diákegyetem honlapja, és az elõadások anyagából az idei évben is kiadnak egy kötetet. A táborlakók természetesen Bonyháddal és vonzáskörzetével – Kakasddal, Szekszárddal, Bikallal, Péccsel – is megismerkednek, illetve rádió- és újság szerkesztõségbe is ellátogatnak.

20100802-4.jpgA rendezvény nyitóelõadását dr. Simoncsics Péter tartotta, „A lét dadog, csak a törvény a tiszta beszéd” címmel. Ezt követõen a táborlakók és az elõadók emlékszalagot helyeztek el a gimnázium épületében lévõ Lotz János márványtáblánál, és közösen elénekelték az „Elindultam szép hazámból…” címû dalt.

Lotz János a bonyhádi gimnázium diákja volt egykor, majd világhírû nyelvész lett. Az intézményben igyekeznek minél több módon életben tartani az emlékét, pl. szakköri munkával, táborral, filmforgatással. Lotz hagyatéka, közel tízezer könyv az osakai egyetemen található. Tavaly a bonyhádi gimnáziumban elõadást tartott Waseda Mika nyelvészprofesszor asszony, aki magyar nyelvet tanít a japán egyetemistáknak Osakában, és tevékenységéért átvehette a Hungarológiai Társaság által alapított Lotz János emlékérmet. Az idei nyári diákegyetemnek is lesz két Lotz János emlékérmes elõadója: Petõfi Sándor János, és Péntek János.