Balatonfûzfõ segít Závodon az esõkárok enyhítésében

Balatonfûzfõ önkormányzatának képviselõ-testülete döntést hozott arról, hogy segítséget nyújt egy esõvízkárokat szenvedett településnek. Választásuk a Tolna megyei Závodra esett. Majorné Kiss Zsuzsanna, Balatonfûzfõ polgármestere elsõként azzal az ötlettel kereste fel Szász Jánost, Závod polgármesterét, hogy 30-35 gyermeket üdültetnének ingyenesen. Szász elmondta, hogy nincs is ennyi kisgyermek a településen, és bizony a nagy károk miatt más jellegû segítségnek jobban örülnének. Így látogatóba érkezett Závodra a balatonfûzfõi polgármesterasszony, a tûzoltóparancsnok, az óvodavezetõ, és a Nitrokémia Zrt. képviselõje.

A vezetõ óvónõ játékadományt ígért Závodnak, hiszen az itteni óvoda raktára összedõlt, a benne lévõ játékok megsemmisültek. A látogatás óta a károk eltakarításában is segítséget nyújtottak Balatonfûzfõrõl, ahonnan 9 ember érkezett két napra és egy 10 tonnás autó: földet hordtak, az óvoda összedõlt melléképületének maradványait takarították el. Munkájukkal és munkagépeikkel több százezer Ft-os költségtõl kímélték meg Závod önkormányzatát.

– A tavalyi évben már tönkrement a závodi élõ vízfolyás, most a partján a rézsûk megcsúsztak, és így veszélybe kerültek a közmûvek is – kezdi a károk felsorolását Szász János. – A sok törmelék a nagy híd nyílását eltömítette, így kicsapott a víz. Több épület is megsérült, pl. a volt tejcsarnok, több magánháznál is keletkezett kár, és 20 hektár termõföldet is elöntött az esõvíz. Az utak alatt három pince beszakadt, és az óvoda 160 négyzetméteres melléképülete is összedõlt. Nagy örömmel fogadtunk a balatonfûzfõi önzetlen segítséget.