Amerikai fiatalok is ellátogattak a bonyhádi angol táborba

20100708-1.jpgTizedik alkalommal rendezi meg ezen a héten angol nyelvi táborát Töttõs Ágnes. A bonyhádi fiatal gyermekkorában maga is részt vett hasonló táborokban, ahol amerikai vendégtanárok segítették fejlõdésüket. Késõbb maga is elkezdett angol nyelvet tanítani, és úgy érezte, rajta a sor hogy nyári tábort szervezzen, ahol általános és középiskolások egyaránt aktívan gyakorolhatják az idegen nyelvet.

20100708-3.jpg– Tíz évvel ezelõtt egy viszonylag kisebb csoporttal kezdtem a táboroztatást. A gyerekek jól érzik itt magukat, amit az is bizonyít, hogy többen évrõl-évre visszatérnek. Nagyon jó együttmûködés alakult ki a Széchenyi illetve az Arany János Általános Iskola angol tanáraival, akik segítenek népszerûsíteni a tábort, hiszen ez nekik is jó és a diákoknak is. Itt a fiatalok meg mernek szólalni angolul, amerikai vendégekkel társaloghatnak, gyakorolhatják a nyelvet. Öt délutánon vagyunk együtt, idén 24 gyermek érkezett, 8-15 évesek, akikkel 3 csoportban foglalkozunk. Játékos, szókincs- és kommunikációkészség fejlesztõ feladatokat állítunk össze. Vannak rendhagyó napjaink, mikor amerikaiak látogatnak meg bennünket. Ekkor arra törekszünk, hogy minél többet megtudjunk az amerikai életmódról, iskolai életrõl, sportokról.

Tóparti Napsugár harmadik alkalommal vesz részt az angol táborban. Mint mondja, már elsõ évben nagyon megtetszett neki ez a nyári elfoglaltság. Angol nyelvbõl ötös osztályzata van, amihez szerinte hozzájárul a táborban gyûjtött szókincse is.

Az idei programra kedden és szerdán amerikai vendégek is érkeztek, mindkét nap öt diák és két kísérõ. Don Patten úgy gondolja, a nyári táborok ötlete nagyon jó, mert hasznos elfoglaltságot nyújt a fiataloknak. Minden diákot arra bátorítanak, hogy több nyelvet is megtanuljanak.

20100708-2.jpg– Az amerikai diákok, akikkel Bonyhádra látogattunk, a Vision for life nyári programban vesznek részt a vajtai bibliaiskolában. Itt egyébként tanév közben magyar diákok is vannak, akik angolul is megtanulhatnak a Biblia tanulmányozása mellett. Ez az iskola akkreditált képzést nyújt, de olyan diákoknak is lehetõséget ad, akik kevésbé tehetõs családból jönnek. Az egyik amerikai lánynak a nagymamája magyar származású, így õ elkezdett magyarul tanulni. Azok a családok, akik külföldiként élnek a vajtai kastélyban, magyar óvodába küldik a gyerekeiket, hogy élõ nyelvként megtanulják a magyart. A Bibliaiskola nyári programja 12 éves kortól szólítja meg a diákokat egészen az egyetemistákig. Amerikai és magyar diákok egyaránt részt vesznek a programban, különbözõ szolgálatokat végeznek: kávézót vezetnek, konyhán dolgoznak, felszolgálnak, takarítanak. Nagyon jól megértik itt egymást a különbözõ nemzetiségû diákok, ezért ez egy nagyon jó program mindazoknak, akik valamiféle változást szeretnének az életükben.

– A nyári táborokban tapasztaltakból maguk a nevelõk is tudnak profitálni?

– Jómagam lelkipásztor, Bibliatanító vagyok – mondja Don. – Tulajdonképpen azért jöttem Magyarországra, hogy a vajtai Bibliakastélyban tanár legyek, tehát a következõ szemeszterekre is maradok. Ezért nem kapok fizetést, ez az én misszióm. Azért jöttünk Martával ebbe a bonyhádi angol táborba, hogy az öt amerikai diáknak, akiket magunkkal hoztunk, megmutassuk, milyen itteni magyar gyereknek lenni.

– Én azért is szeretek Vajtán lenni, mert van több fiatal magyar hölgy, akikkel leülhetek beszélgetni, és jó õket kivirágozni látni, hogy jó döntéseket hoznak az életükben – mondja Marta Patten. – Nagyon megszerettük Magyarországot, ízletesek a csodás ételek, más népekkel összevetve nyugodtabbak és türelmesebbek az emberek. Amikor családokhoz látogatunk el, minket is családtagként kezelnek. Otthon érezzük itt magunkat.