Az összefogás erejével épült a sportszentély

20100426-1.jpgA Bonyhádi Petõfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban mindig nagy figyelmet fordítottak a test és a szellem egységére, így az intézményben épült Tolna megye elsõ tornaterme, 1893-ban. A 200 négyzetméteres terem a tanulólétszám növekedésével egyre kisebbnek tûnt, és 6-8 éve felmerült egy sportcsarnok létrehozásának ötlete. Az elmúlt esztendõkben nem nyílt lehetõség ilyen célra állami támogatást szerezni, tavaly azonban megcsillant a remény… A gimnáziummal határos területen álló üzemcsarnokot eladásra hirdették. A híres bonyhádi cipõipar 2003-ban ingott meg, amikor a Salamander cég kivonult a városból, és több mint 500 dolgozót bocsátottak el. Késõbb egy 160 fõt foglalkoztató cipõgyártó cég tevékenykedett a csarnokban, de késõbb ez is kényszerhelyzetbe került, és becsukta kapuit. A gondviselés szerepet játszott abban, hogy a gimnázium vezetése meglássa a történelmi pillanatot: megadatott a sportcsarnok létrehozásának lehetõsége.

20100426-2.jpgAz iskolafenntartó, a Magyarországi Evangélikus Egyház második megkeresésre hozzájárult a csarnok megvásárlásához. Ónodi Szabolcs gimnáziumigazgató így fogalmaz: „Sokszereplõs játék volt, de az erõk egy irányban haladtak, és mindenki segített, akit megszólítottunk”. 2009 novemberében megkezdõdhetett a csarnok átalakítása, az intézmény dolgozói rengeteg munkaórát töltöttek itt, és folyamatosan érkeztek a társadalmi munkájukat felajánlók is. Nem csodavárás volt ez, hanem õk maguk teremtettek csodát összefogásukkal, a nemes ügy iránti szimpátiájukkal.

És ma elérkezett az ünneplés ideje: felavatták Bonyhádon hazánk második legnagyobb fedettpályás atlétikacsarnokát. A kidolgozott koncepciónak megfelelõen a jövõben a magas színvonalú szakmai munkát három szakedzõ irányítja, a külsõ kontrollt elvállalta a Testnevelési Egyetem két munkatársa, orvosi stáb követi nyomon a fiatalok fejlõdését. Már arra is elkészült a terv, hogy a 180 tanítási napon kívül hogyan lehet kihasználttá tenni az épületet, edzõtáborok, városi- illetve egyházi rendezvények egyaránt szerepelnek a tervek között. Mindehhez biztos hátteret nyújt a 300 férõhelyes modern kollégium.

Az átadó ünnepségen a gimnázium 600 diákját, és a meghívott vendégeket Gáncs Péter püspök hálaadó Istentisztelet keretében köszöntötte. A püspök úr idézte a szentírást, hogy a feltámadás hírét futva vitték az evangélisták, vagyis a fizikai erõnlétre szükség van a jó hír közvetítéséhez. Képletesen úgy fogalmazott, hogy Ónodi Szabolcs gimnáziumigazgató prófétaként, de nem egyedül futott, és ezen a napon, jubilate vasárnapja után egy nappal, csapatával együtt a célegyenesbe érkezett. Gáncs Péter a jövõben is jó futótársakat és örömteli célbaérést kívánt a csarnok megvalósítóinak.

20100426-4.jpgÓnodi Szabolcs iskolaigazgató, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tagja elmondta, hogy annyira utópisztikusnak tûnt az ötlet, hogy pár hónap alatt létrehozzanak egy ekkora sportcsarnokot, hogy igazából senkinek eszébe sem jutott ellenezni. Az iskola dolgozói, a bonyhádiak, és az egyházi vezetõk viszont hittek a megvalósításban, és ez szárnyakat adott számukra. És míg az igazgató egyik szeme sír, hogy a cipõgyártás megszûntével családok anyagi biztonsága ingott meg, addig a másik szeme nevet, hiszen megmenthették a csarnokot az enyészettõl, a jövõ nemzedéke számára. A kollegák egy emberként álltak a terv mellé, és a diákok, öregdiákok, szülõk is hozzájárultak a sikerhez a több ezer órás társadalmi munkájukkal.

20100426-3.jpgPotápi Árpád János, Bonyhád Város Polgármestere, országgyûlési képviselõ a megfontolt, folyamatosan elõrevivõ lépésekrõl beszélt, melyhez a siker kulcsa a keresztyén hit megõrzése. Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke úgy fogalmazott, hogy világrekord már a létrejötte is ennek az atlétikai csarnoknak, mely az egyetemes magyar sportot is szolgálni fogja. Molnár Zoltán, a MOB fõtitkára elmondta, hogy mikor megérkezett a bonyhádi gimnáziumba, úgy érezte, hogy egy másik bolygóra lépett. A Magyar Olimpiai Bizottság nevében Hajós Alfréd olimpiai érmének másolatát adta át elismerésként Gáncs Péter püspöknek, Potápi Árpád János polgármesternek, és Ónodi Szabolcs gimnáziumigazgatónak. A csarnokban legtöbbet dolgozóknak Krähling Dániel lelkész, az igazgatótanács elnöke adott át oklevelet. A diákok énekkel, tánccal színesítették a programot, végül estébe nyúló sportbemutatókkal várták az érdeklõdõket.