Ellenõrzik a biztonsági öv használatát

Mikor Magyarország belépett az Európai Unióban 2004 májusában, ígéretet tett arra, hogy a halálos kimenetelû balesetek számát 30 %-kal csökkenti a 2001-es évhez képest. Az idei az a bázisév, ahol mindenképpen kell már teljesíteni ezt a vállalást. Tavaly hazánk 33 %-os eredményt ért el, és szeretnék ezt az arányt mindenképpen fenntartani. Mindezt Radó Rolandtól, a Bonyhád Városi Rendõrkapitányság közlekedésrendészeti alosztályának megbízott vezetõjétõl tudtuk meg, aki egy háromnapos ellenõrzési akcióra is felhívja a lakosság figyelmét.

– A legfõbb baleseti okozati tényezõ hazánkban a sebesség nem megfelelõ megválasztása. A bonyhádi rendõrkapitányság – az önkormányzatok összefogásának köszönhetõen – rendelkezik saját sebességmérõ készülékkel, ezért napi rendszerességgel végzünk méréseket kapitányságunk illetékességi területén. Rendszeresek a sebességtúllépések mind lakott területen, mind azon kívül. Az ittas vezetések száma kezd csökkenni, a legutóbbi háromnapos ellenõrzés pozitív eredményt hozott: 100-150 gépjármûvet ellenõriztünk, és csupán egy esetben volt ittasság, az is szabálysértési értékben. Ennek ellenére továbbra is nagy hangsúlyt fektetünk az ittas vezetõk kiszûrésére.

– Tavaly a bonyhádi rendõrkapitányság illetékességi területén három halálos kimenetelû baleset történt, ezek közül egy esetben azért hunyt el a személy, mert nem kapcsolta be a biztonsági övét. Sajnos az a tapasztalatom, hogy az emberek lakott területen belül nem használják a biztonsági övet, ez bebizonyosodott a tavalyi egyhetes közlekedési ellenõrzésünk alkalmával is. Már akkor megígértem, hogy az ezt célzó ellenõrzések száma meg fog nõni, ugyanis egyértelmûen bizonyítható, hogy a biztonsági öv használatával baleset esetén nagymértékben csökkenthetõ a sérülés foka. Jövõ héten a Tispol keretében egy fokozott ellenõrzést tartunk, február 16-17-18-án. Ezeken a napokon nagy számban lesznek kint a kollégáim az illetékességi területen, és kiemelt figyelmet fordítanak a biztonsági öv használatára, a gyermekbiztonsági rendszer meglétére.

A biztonsági öv használatának elmulasztásáért komoly bírságra számíthat a sofõr és az utas egyaránt. Lakott területen belül a bírság 10 ezer Ft, amennyiben 10 napon belül befizetik, ha ennél késõbb utalnak, akkor már 16 ezer Ft. Lakott területen kívül ez az összeg 20, illetve 32 ezer Ft.