Átadták a negyvenágyas ápolási osztályt

20100122-2.jpgNyertes TIOP-pályázatnak köszönhetõen, közel 778 millió Ft-os támogatással megújítja épületeit és mûszerparkját a Bonyhád Városi Kórház és Rendelõintézet. A 2009 júliusában megkezdett rekonstrukció immár félidejéhez érkezett: január 21-én ünnepélyes keretek között felavatták a régi sebészeti osztály épületének tetejére épített 40 ágyas ápolási osztályt, melynek beruházási költsége 195 millió Ft volt. Az új szobákban minden ágy három oldalról körüljárható, és minden szobához tartozik vizesblokk. A nyílászárók tiszta belmérete (95 cm) lehetõvé teszi a kerekes kórházi ágyak mozgatását is. Az ápolási osztály épülete teljes körûen akadálymentesített lesz.

– A régi, 20 ágyas ápolási osztály 1997-ben épült, és rendkívül veszteséges volt mindig – tájékoztat dr. Barcza Zsolt, a kórház igazgató-fõorvosa. – Az utóbbi esztendõkben már éves szinten több mint 30 millió mínuszt termelt a kórház illetve a város számára. Aztán 2007-ben megkaptuk ugyan az engedélyt 40 ápolási ágy mûködtetésére, de elhelyezési problémák miatt ezt a lehetõséget mindeddig nem tudtuk kihasználni. Most viszont megépült az új 40 ágyas ápolási osztályunk, és bizakodunk abban, hogy így a nagymértékû veszteségünk csökkenni fog.

20100122-4.jpg– Van igény negyven ágyra Bonyhádon?

– Óriási ma az igény erre az egészségügyi szolgáltatásra, tehát az ápolási- illetve a krónikus ágyakra Magyarországon. Így azt gondolom, hogy a kihasználtsággal nem lesz problémánk, hiszen a 20 ágy esetében már közel féléves elõjegyzési idõk voltak. Jelenleg 23 beteget látnak el az osztályon, és a megújult körülmények hatására biztos, hogy még több jelentkezõ lesz.

– Kétszer annyi ápolthoz gondolom több dolgozóra is szükség van.

– Természetesen, hiszen azt nem lehet elvárni a mostani dolgozói állománytól, hogy ugyanezzel a létszámmal dupla annyi beteget lássanak el. Egyébként az ÁNTSZ is kötelezett minket a dolgozói létszám növelésére. Ezt meg is tettük, a jelenleg érvényes minimumfeltételeknek megfelelõen hat dolgozó felvételére kerül sor, van köztük takarítónõ, betegvezetõ és szakdolgozó.

20100122-3.jpg– A kórház-rekonstrukció folytatódik, hamarosan megkezdõdik a rendelõintézet felújítása.

– Megkezdtük a szakrendelések kiköltöztetését. Január közepén a kardiológiai szakrendelést átköltöztettük a mûtõblokk alsó részébe, és folyamatban van már a többi szakrendelõ áttelepítése is a már kiürült régi ápolási osztály épületébe. A foglalkozás-egészségügy és az ortopédia a tavaly felújított Ablonczy-házba kerül, a röntgenosztály pedig a sebészeti épület alagsorába. Február elején át kell adjuk a szakrendelõ intézetet munkaterületként a kivitelezõnek, a PSN Kft-nek, és jöhet a pályázat megvalósításának a következõ fázisa.

– A projekt befejezése októberre várható. Mi lesz a sorsa a régi ápolási osztálynak, amikor már minden szakrendelõ a végleges helyére kerül?

– Erre a kérdésre egyelõre nem tudok választ adni, e tekintetben a következõ tíz hónapban az önkormányzattal közösen kell kialakítsunk egy álláspontot az épület hasznosítására. Egy 13 éves, rendkívül jó állapotban lévõ, modern épületrõl van szó, hatalmas beépítetlen tetõtérrel. Ám nemcsak a régi ápolási osztály, hanem a mostani igazgatás, a gyógytorna, valamint a bõrgyógyászati szakrendelõ és a fizikoterápia épülete is kiürül. Ezek akkor majd mind hasznosításra kerülhetnek az ápolási osztállyal együtt.