Zombai a megye legeredményesebb távlovasa

20100106-2.jpgA legeredményesebb Tolna megyei távlovasnak gratulált Potápi Árpád János, Bonyhád Város Polgármestere. Kovács Dávid 2009-ben a regionális bajnokságban második helyezést ért el, Tolna megyében pedig a ranglista élén végzett. A zombai fiatalemberrel édesapja szerettette meg a sportágat, hiszen otthon is vannak lovaik. A versenyekre a bonyhádi Bányai Béla, a Tolna megyei és a regionális távlovasok vezetõje segítségével készül fel Dávid.

20100106-1.jpg– Ebben a régióban van a legtöbb távlovas, bár Tolna megyében még mindig gyerekcipõben jár a sportág – mondja Bányai Béla. – Megyénkben egyre többen tartanak lovat, de még kevesen versenyeznek. A gyerekeket kell megtalálni, akik eredményesek lehetnek. Fontos, hogy akik ebben a sportágban részt vesznek, azok képzettek legyenek. Ezért évente két alkalommal (nálam vagy Orfûn) szervezünk lovas-oktatást és rajt-engedély vizsgát a versenyekhez. Minden évben két versenyt rendezünk Tolna megyében, kiemelkedõ helyszín a zombai. Idén szeretnénk Bonyhádon is rendezni egy tudáspróbát.

Bányai Béla és gyermekei maguk is szép versenyeredményekkel büszkélkedhetnek.

– A fiam és a lányom egyaránt volt magyar bajnok és több versenyt is nyertek, és jómagam is voltam már magyar bajnok. Mára átnyergeltünk a lótenyésztésre, szeretnénk egészségesen tartani a lovainkat. Vannak fedezõ ménjeink, igyekszem a környékbeli lótenyésztõkkel olyan kapcsolatot tartani, hogy ismerjék meg a minõségi-, a sportlovat, és ezeket alkalmazzák a tenyésztésben is.