Megfelelõ ütemben halad a kórházrekonstrukció

A terveknek megfelelõ ütemben halad a Bonyhád Városi Kórház és Rendelõintézet rekonstrukciója. A parkolók rendezése, illetve az épület külsõ munkálatai és a ráépítés már megtörtént. A szakrendelõ rekonstrukciója lesz a következõ feladat, amikor egész a pillérekig lebontják az épületet, majd egy új szinttel együtt ismét felépítik. A szakrendelések átmeneti elköltöztetése januárban várható.

– Nincs csúszás a munkálatokban, aminek nagyon örülök, mert 2010. október 12-ig át kell adni a kulcsrakész új intézményünket – mondja Dr. Barcza Zsolt kórházigazgató. – Szerencsére az idõjárás kegyes hozzánk, így a külsõ munkák elkészültek, már a szakrendelõ rekonstrukciója következik. Az építkezés ideje alatt toleranciát kérek a betegektõl és a dolgozóinktól, de a nemes cél, a pályázat megvalósulása érdekében kellemetlenségeket is el kell viselni (közlekedés, rendelések hozzáférhetõsége). A különbözõ szakrendeléseket – várhatóan januárban – el kell költöztessük az újjáépítendõ szakrendelõbõl, akkorra az ápolási osztályról fel tudjuk költöztetni a betegeket az új szintre, és a felszabaduló ápolási osztályon lesz a szakrendelések egy része. A labor szeptember óta a Szent Imre utcában mûködik, a röntgenosztályt a régi sebészet alsó szintjén kialakított új helyre költöztetjük, a kardiológiai szakrendelés a mûtõblokk alsó szintjére kerül, illetve valószínûleg az Ablonczy-házba költözik az ortopédia és a foglalkozás-egészségügy. Így folyamatosan tudunk mûködni, ami rendkívül fontos, mert ha nem szerezzük meg az engedélyezett finanszírozásunkat, akkor pénzügyi problémák adódhatnak. Amik most is vannak már, de ezek súlyosbodhatnak.

A múlt héten történt önkormányzati döntés arról, hogy a pályázat építészeti részében nem szereplõ olyan mûszaki megoldásokat, amelyek nélkül nem lehet megvalósítani az egész nagy pályázatot, ezeknek a költségét az önkormányzat megfinanszírozza. Csak egy példát említek a sok közül: a régi sebészet épületére megtörtént már az emeletráépítés, de a pályázat arra nem biztosít finanszírozást, hogy a régi épület külsõ málló vakolatát, illetve a szinte kiesõ nyílászáróit is kicseréljék.