Kiadáscsökkentést tervez a leendõ kórházigazgató

Bonyhád Város Önkormányzati Képviselõ-testülete egyhangú szavazataránnyal nevezte ki augusztus 1-tõl kórházigazgatónak Dr. Barcza Zsoltot. A leendõ igazgató sebészorvosi teendõit sem szeretné teljesen feladni, miközben pályázatában komoly célokat tûzött ki maga elé. Nagy hangsúlyt fektetne a közel egymilliárdos intézményi felújításra, de mint pályázatában leírta, ez nem elég.

– A képviselõ-testület egyhangú szavazataránnyal nevezett ki augusztus 1-tõl a kórház igazgatójának. Ez azért nagyon fontos számomra, mert így pártállástól függetlenül egy nagyon erõs felhatalmazást kaptam a kórház fenntartó tulajdonosától, a városi önkormányzattól – mondja Dr. Barcza Zsolt.

– Milyen célok szerepelnek az igazgatói posztra benyújtott pályázatában?

– Elsõsorban a közel 1 milliárdos pályázat megvalósítására kell koncentrálnunk, ami az elõzetes tervek ismeretében gyönyörû épület lesz. Ha ez megvalósul 2010. augusztusára, az egy nagyon nagy dolog lesz, de… Pályázatomban leírtam, hogy ez nem elég, racionalizálni kell a kórház mûködését. Azt is leírtam a pályázatomban, hogy önkormányzati támogatással – mert anélkül nem fog menni a jelenlegi egészségpolitikai finanszírozási helyzetben – meg kell próbálni olyan szinten mûködtetni a kórházat, hogy közel kihozzunk egy nullszaldós mûködést. A kért támogatás természetesen az önkormányzat által vállalható kell legyen, hiszen tudjuk, hogy ott is 120 milliárdos elvonásokról beszél a kormányzat, tehát az õ helyzetük is igen ingatag. Nyilvánvaló azonban, hogy a kórházat mûködtetni akarjuk valamennyien.

Racionalizálni elsõsorban kiadáscsökkentéssel tudunk, hiszen mi a bevételeinket nem tudjuk növelni. Megszabják az általunk elvégezhetõ gyógyító munka után kifizetett havi, illetve évi pénzmennyiséget, ha ezen felül gyógyítunk, azt már csak a saját kedvünkre tesszük, hiszen nem fizetik ki. Felmérjük annak a lehetõségét, hogy a nem egészségügyi tevékenységeket hogyan lehetne más formában mûködtetni, esetleg ne is a kórház mûködtesse. Megpróbáljuk a különbözõ költségeket csökkenteni: telefon, rezsiköltség, a nem feltétlenül indokolt laborvizsgálatok számának csökkentése. Azt el kell mondanom, hogy sajnos bizonyos párhuzamos tevékenységekért kifizetett helyettesítési díjak is vannak, amiket felül kell vizsgálni. És mindenképpen meg kell valósítanunk az elnyert pályázatot, már csak a folyamatosan érkezõ és 21. századi színvonalat képviselõ mûszerek miatt is, hiszen azok jelentõs része már itt van. És azokat mûködtetni kell, persze megfelelõen kvalifikált szakemberekkel. És itt van egy nagy problémánk, a nyugdíjas doktorainknak a témaköre. Ez már személyi humánpolitikai kérdés, õket valószínûleg belátható idõn belül pótolni kell majd.

– Ön eddig sebész fõorvosként dolgozott a bonyhádi kórházban. Ezt a tevékenységet is folytatni fogja az igazgatói feladatok ellátása mellett?

– Nem hagyom abba a sebészeti tevékenységet. Megtartom az egynapos sebészeti részleg vezetését, ez nem különösebben megterhelõ dolog. Nyilván nem annyit mint eddig, de azért hetente egy napon operálni fogok, illetõleg a szakrendelõben is legalább hetente egyszer kontrollálni fogom a betegeket.