A kortársoktatók a tábort követõen is rendszeresen találkoznak

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg Váralján a Tisztán élj! tábort. Kreiner József táborvezetõ, a bonyhádi rendõrkapitányság alezredese szakmailag megfelelõnek értékelte az összes programot, melyen közel százan vettek részt. A 14 és 24 év közötti táborlakók azt tervezik, hogy 2-3 hetente rendszeresen találkozni fognak, hogy újra részesei lehessenek a Váralján átélt õszinte, baráti beszélgetéseknek.

– A foglalkozások 50 %-a arról szólt, hogy valahol kibeszélhessük magunkat, megszabadulhassunk a rossz dolgoktól. A mai világban minden fiatalnak szükséges van arra, hogy kibeszélje a benne lévõ feszültséget, és hogy jó környezetben legyen – kezdi összegzését Kreiner József. – Jól összeválogatott társaságról van szó, hiszen már mindnyájan voltak kortársképzésen. Az elõre elkészített programból csak egyetlen pont maradt el, mert az elõadó sajnos kórházba került. A tábor taktikai menete: az ismerkedés, a szakmai nap, a találkozások napja, a felkészülés napja, a túlélõ nap, az elemzõ értékelõ nap, és a táborzáró nap egyaránt megfelelõ volt szakmailag. Nagyon sok diák kijelentette, hogy mindenképpen akar járni további kortársoktató képzésekre.

Albertirsán alakítottuk meg a „Kortársoktatók Országos Egyesülete Váralja” címû szervezetet, melynek valamennyi táborlakó tagja akar lenni, úgyhogy az alapító 33 fõ most fel fog duzzadni 130 fõre. És még egy elnökség tagot beválasztottunk Darabos Orsolya személyében, aki a Völgységi Többcélú Kistérségi Társulás munkaszervezeti vezetõje. Orsi idén is végig kint volt a táborban, õ öntött lelket belém, amikor néha elment a kedvem amiatt, hogy anyagilag senki nem támogatja ezt a kezdeményezést. Elméleti síkon két fõ támogatóm is volt, az egyik a Bonyhád Városi Rendõrkapitányság, ahol régóta dolgozom. A másik nagy segítõm Dr. Nyári Katalin, a Bûnmegelõzõk Országos Szakmai Szövetségének a vezetõje, ahol én szakmai igazgató vagyok. Nagyon örülök, hogy közel 4-500 ezer Ft értékû jutalmat tudtunk kiosztani. A tábortûzi mûsornál, a kis bohózatoknál bebizonyosodott, hogy a gyerekek mindent megértettek a hét folyamán hallottakból, és egy hajnalig tartó beszélgetéssel zártuk a tábort. A diákok elhatározták, hogy 2-3 hetente szeretnének találkozni, így hamarosan Kakucson jön össze a csapat.