Mátyás korába kirándultak a gyermek színjátszók

20090522-3.jpgA bonyhádi alsó tagozatosoknak adtak mûsort gyermeknap alkalmából a Vörösmarty Színjátszó Kör legifjabb tagjai. A Mendemondák Mátyás királyról címû elõadás nagy sikert aratott a 1-5. osztályosok körében. Klamik Arankával, a színjátszó kör mûvészeti vezetõjével beszélgettem az elõadást követõen:

20090522-4.jpg– Mióta létezik a Vörösmarty Színjátszó Kör gyermekcsoportja?

– Tavalyelõtt nyáron hirdettük meg a felvételt gyermekek részére. Akkor 11-12 iskolás jelentkezett, máig is itt maradt közülük 9, akik jó kis csapattá értek össze. Tavaly március 15-én szerepeltek elõször nyilvánosság elõtt a városi ünnepségen, az egy komolyabb produkció volt. A mostani, a Mendemondák Mátyás királyról címû elõadás mesékre épül, a reneszánsz év kapcsán kezdtük el próbálni, és most gyereknapra ajándékként szántuk a város kicsinyeinek. Tavaly a mûvelõdési központ által szervezett reneszánsz gyermeknapon mondhatni helyzetgyakorlatok során ismerték meg és sajátították el a korabeli viselkedést és a ruhák viselését. Ha úgy vesszük, az egy jó tréningje volt a színpadi bemutatkozásnak.

20090522-6.jpg– Milyen terveket szõtök a gyermekcsoporttal? 20090522-5.jpg

– Természetesen hosszú távra tervezünk. Most vers etûdökkel kezdtünk el foglalkozni, amelyek a különbözõ színpadtechnikák begyakorlását segítik: szinkronjáték, némajáték, élõben való improvizáció, de szeretnénk majd kipróbálni az árnyjátékot is. A vers etûdök fûzérét karácsonyi ajándéknak szánjuk majd a város lakosainak.

– A Vörösmarty Színjátszó Kör keretében évek óta mûködik egy középiskolásokból és fiatal felnõttekbõl álló csapat is. Velük mire készültök?

– Elég hosszú idõn keresztül játszottuk A medve bõrire címû darabot, ami sok energiát kivett valamennyiünkbõl. Pár hete azonban elkezdtünk foglalkozni Karinthy Frigyes darabjával, amely a Tanár úr kérem címû novelláskötetre épül. Ennek a helyzetgyakorlatait kezdtük meg, és reméljük az év végére összejön belõle egy jó kis elõadás. Sok a középiskolás a csapatban, ami azért is jó, hiszen az õ korosztályukat célozza meg a darab.

A bonyhádi Vörösmarty Színjátszó Kör a mûvelõdési központban várja a jelentkezõ fiatalokat, akik szívesen kipróbálnák magukat a színpadon.