Pihenõkertet avattak a gimnázium udvarán

20090522-1a.jpgPihenõkertet avattak május 22-én a bonyhádi Petõfi Sándor Evangélikus Gimnázium udvarán. Ónodi Szabolcs, az intézmény igazgatója azért tartotta fontosnak a kert megvalósítását, mert a kollégiumot sportpályák veszik körül, és hiányzott egy olyan hely, ahova a fiatalok elvonulhatnak gondolataikkal. Két éve megvásárolták a kollégium melletti magánkerteket, és tavaly õsszel elkészültek a pihenõkert tervei.

20090522-2a.jpg– õsszel még reménytelennek tûnt a kert megvalósítása – mondja Ónodi Szabolcs. – Aztán nyílt egy lehetõség, pályáztunk a fenntartható környezetbarát iskola programra, és nyertünk. Az eszközökre, a földgép munkájára, és a hozzá tartozó növényzet megvásárlására így elegendõ lett a pénzünk, de nagyon sok támogatást is kaptunk. Például 60 tonna követ úgy hozhattunk el Erdõsmecskérõl, hogy egy ottani szimpatizánsunk azt mondta, ha összeszedjük, jutányos áron megkapjuk. Összesen 500 szülõt szólítottunk meg levélben, volt aki szállítóeszközzel, volt aki fizikai munkával segített. Tovább 500 diákunk is segédkezett, némi túlzással mondhatom hogy két hét alatt felépült a kert. A növények gondozását kell még megszervezzük. Száznegyven fajta évelõ növény csoportja található itt, automata öntözésüket is napokon belül beüzemeljük.

A Pihenõkertet Sikabonyi Miklós tervezte: – Ez a bonyhádi egy olyan pihenõkert, aminek vannak funkciói, akár oktatási célokra is alkalmas. Olyan felületek, kis kerti pavilonok vannak itt, ahol kinti órákat is lehet tartani. A növényzet jelentõs része Magyarországon is õshonos, így biológia órákon meg lehet ismerkedni velük, akárcsak a környékrõl idekerült kõzetekkel. Hazánkban sajnos nem jellemzõ, hogy ilyen parkokat hozzanak létre oktatási intézményekben. A bonyhádi gimnázium Pihenõkertjének megtervezése különleges feladat és egyben megtiszteltetés is volt számomra.