Beszélgetés a Bonyhádi Szellemi Zsendülésrõl

 

Lenczné Vrbovszki Judittal, a Bonyhádi Petõfi Sándor Evangélikus Gimnázium tanárával beszélgettem a hétvégén megrendezett országos szintû gimnáziumi rendezvényrõl:

gimis_037.jpgMilyen rendezvények zajlanak ezekben a napokban, a gimnáziumban?

Bonyhádi Szellemi Zsendülés címmel, olyan programokat rendeztünk, ahol 5 különbözõ program kapcsolódik egymáshoz.
Ezek a programok a következõk: Lotz János szövegértési és helyesírási verseny 4., 7. és 8. évfolyamosok számára, Ordass Lajos retorika verseny, gimnáziumosok számára, az „Ésszel járom be a Földet” földrajzi vetélkedõ szintén gimnazistáknak. Két programunk van még, az Evangélikus Diákújságírók és az Evangélikus Könyvtárosok jöttek ide továbbképzésre.

Mikor rendezték meg elõször ezeket a versenyeket és ki volt ennek az elindítója?

A legtöbb versenyt, ami most zajlik nálunk, elsõ ízben rendezzük. Kivétel ezek közül a retorika verseny, amely 7. alkalommal került megrendezésre. A Lotz János szövegértési és helyesírási versenyt tavaly regionális szinten már megrendeztük, ahol Tolna- Somogy- és Baranya-megyei diákok versenyeztek egymással. Az idén bõvítettük ki országosra. Ennek a versenynek az ötletgazdája és kitalálója jómagam vagyok, Lenczné Vrbovszki Judit.

Mennyire elégedett a versenyzõk teljesítményével?

Nagyon magas színvonalú volt a verseny, a pontszámok alapján néha csak fél pont döntötte el azt, hogy ki lesz elsõ vagy második. Nagyon kiegyenlített a tanulók teljesítménye, jól felkészültek és nagyon ügyesen versenyeztek.

Ez a két nap nem csak a versenyekrõl szól. Milyen szórakozási lehetõségek várták a felnõtteket, gyerekeket?

Arra törekedtünk, hogy az ország minden részérõl érkezõ diákok és felkészítõ tanárok nagyon jól érezzék magukat Bonyhádon. A szakmai programok mellet nagyon tartalmas szabadidõs programokat is szerveztünk. Amíg a gyerekek versenyeztek a Lotz János szövegértési és helyesírási versenyen, addig a felnõtteknek konferenciát rendeztünk. Ebben a konferenciában több érdekes elõadás hangzott el, pl.: Szücsné Dr. Harkó Enikõ „Szintetizáló irodalomtanítás. A szövegértés tanításának lehetõségei magyar órán” címmel. Nagyon értékes és hasznos elõadást tartott.
Ezután Reiszné Szõts Edit „ A diszlexia fõbb jellemzõi és fejlesztése” címmel avatott be minket a diszlexiás gyerekek lelki világába.
Másnap a Dr. Simoncsics Péter egyetemi docens tartott elõadást Lotz János nyelvi világképérõl.gimis_022.jpg

 A szórakoztató programok között sok érdekes dolog volt, ami elnyerte a diákok tetszését ilyen volt a falmászás, a karaoke, a táncház, kézmûves foglalkozás és a csocsóbajnokság, . A felnõtteknek pedig bemutattuk Bonyhádot, a Völgység fõvárosát, méghozzá olyan szemmel, hogy nagyon finom borokat termelnek itt a termelõk, és borkóstolással egybekötött tájékoztatót tartottunk a völgységi borokról.

Egészében véve sikeresnek érzi-e a versenyt?

Úgy érzem, hogy a kitûzött céljainkat elértük, megvalósítottuk, nagyon sok hasznos tapasztalatot szereztünk. Szeretnénk, ha a jövõben is minden évben megrendezhetnénk a Bonyhádi Szellemi Zsendülés címû programunkat.  

  Köszönöm szépen a beszélgetést!

gimis_068.jpg

A Lotz János helyesírási és szövegértési verseny gyõztese:

Tóth Bence zombai tanuló

Minden résztvevõnek gratulálunk!