Májusban kezdõdhet a kórház felújítása

korhaz.jpgMájus környékén kezdõdhet meg a Bonyhád Városi Kórház és Rendelõintézet átépítése. A közbeszerzési eljárások már folyamatban vannak, és a projekthez kapcsolódóan már elkezdõdött az úgynevezett Ablonczy ház felújítása. Varga Szilárd alpolgármestertõl megtudtuk, hogy ez utóbbira nem nyertek támogatást a pályázat keretében.

– Az Ablonczy ház egy többkörös közbeszerzési eljáráson van túl. Sikerült a hivatal számára is megfelelõ áron vállalkozót találni, aki május közepéig ezt a beruházást meg is tudja valósítani. Reméljük hogy egy utcaképbe illõ, 21. századi épületet fogunk kapni a bruttó 28 millió Ft-ért, ahol a nagy építkezés idején különbözõ rendelõket lehet elhelyezni. Illetve a késõbbiekben itt kap végleges helyet a hétvégi- és éjszakai orvosi ügyelet, valamint a védõnõi szolgálat.

– A kórház felújítása idején hol lesznek az orvosi szakrendelések?

– Szükség van a folyamatos mûködtetésre, hogy ne legyen túl nagy bevételkiesése a kórháznak a beteglétszám apadása miatt. Tárgyalásokat folytattunk az ÁNTSZ munkatársával, Dr. László Eszterrel, akitõl tanácsokat kértünk, hogyan lehetne a legolcsóbban és a jogszabályi elõírásoknak megfelelõen áthelyezni ezeket a tevékenységeket. Így jutottunk el a régi BONY székházhoz, ahol tárgyalásokat folytattunk az alsó szint bérletérõl, ahova a mostani sebészet betegei kerülnének átmenetileg. Közben megtörténhet a régi sebészet épületén az emeletráépítés. Amikor ez az épület kész, a BONY székházból visszatelepülnek eredeti, ámde már felújított helyükre. Ezenkívül az ápolási osztály teljes egészében, plusz 20 ággyal beköltözik az új tetõtéri szintre.

Majd a járóbeteg szakellátás költözik a mostani ápolási osztályra, ahol majdnem az összes rendelõ elfér, illetve néhány az akkorra már felújított Ablonczy házban kap helyet. A rendelõintézet kék épületét teljesen szétszedik, csak a váza marad meg. Így alakítjuk át plusz egy teljes szint ráépítésével és magastetõvel ezt az épületet, ahova a végleges helyére kerül majd a rendelõintézet, nagyon jó diagnosztikai rendszerrel, mûszerezettséggel, digitális röntgennel. Ezenkívül az udvarban jelenleg szétszórtan található igazgatóság, fizikoterápia és bõrgyógyászat szintén ebben az épületben kerül elhelyezésre. Nem utolsó szempont, hogy erõsítsük az intézmény tömbkórház jellegét. Lesz egy szép központi fõbejárat, amely a mostani rendelõintézetet és a régi sebészetet összeköti lifttel és kartonozóval együtt.