Tizenegy évesen letáncolta a középiskolásokat

20090223_tanc1.jpgA Táncpedagógusok Országos Szövetsége által rendezett ifjúsági versenyen szerepeltek február 22-én Gödöllõn a Bonyhádi Oktatási Nevelési Intézmény moderntáncosai. A középiskolásoknak szóló tudáspróbán a BONI növendékei szép eredményt értek el, 5-6. helyezésekkel büszkélkedhetnek, fõleg Adorján Boglárka és Dobribán Stella duettje érdemelt dicséretet. A legnagyobb siker mégis egy 11 éves bonyhádi táncos lány, Nier Janka nevéhez fûzõdik, aki egyéni elsõ helyezést ért el a középiskolás mezõnyben!

20090223_tanc2.jpgAz egyéni versenyben nem is adott ki több díjat a szakmai zsûri, ami azt bizonyítja, hogy Janka kimagasló teljesítményt nyújtott. Az ítészek nagyon jól képzett, felkészült csapatnak titulálták a bonyhádi moderntáncosokat.

Szarvas Szilvia, a BONI táncpedagógusa úgy fogalmaz, hogy Janka már tánctanulása kezdetén, hatévesen is kiemelkedõ tehetséget árult el. A bonyhádi közönség számára a Dzsungel könyve Mauglijaként vált ismertté. Az Apáczai táncfesztiválon szerezte tavaly elsõ egyéni aranyérmét egy jazz tánccal. Azóta rendszeresen részt vesz a mûvészeti szakközépiskola kurzusain, ahol szintén szépen helyt áll. A szakközépiskola tanárai már most felvennék a 11 éves lányt, aki tavaly a Balettintézetbe is felvételt nyert. Szülõi mérlegelések után végül Bonyhádon maradt.

A tehetségét úgy tudná igazán kibontakoztatni, ha több tanártól tanulhatna, több technikával ismerkedhetne. Ehhez fontos, hogy legalább a tanítási szünetek idejére szervezett mesterkurzusokon részt vegyen. Ez az odafigyelésen túl bizony anyagi terheket is ró a szülõkre és az iskolára, illetve mindenkire, aki picit is úgy gondolja, hogy szeretné segíteni Janka fejlõdését. Vagyis támogatókat keresnek, a Széchenyi iskolában, a moderntánc tagozaton lehet jelentkezni.

20090223_tanc3.jpgTermészetesen Jankával is beszélgettünk a gödöllõi versenyrõl.

– Amikor kimentem a színpadra, még remegtem egy kicsit, de miután szembefordultam a közönséggel, már minden ment flottul. Nagyon örültem az eredményemnek. Hatéves koromban kezdtem el táncolni, és pár nap alatt beleszerettem a táncba. Kedvenc szerepem eddig a Dzsungel könyvének Mauglija volt, mert ott a nagyokkal és a kicsikkel is együtt szerepelhettem. A jövõben nagyon szeretnék táncpedagógusnak tanulni.

– A gödöllõi versennyel megindítottuk a tavaszi idényünket, ami azt jelenti, hogy május végéig szinte minden hétvégén utazni fogunk – mondja Szarvas Szilvia. – A Táncpedagógusok Országos Szövetsége által rendezett fesztiválok minden korosztályban megrendezésre kerülnek, úgyhogy az alsó- és felsõ tagozatosokkal is megyünk. A legközelebbi versenyünk március 28-án lesz Szekszárdon, ez egy regionális tudáspróba. Háromévenként rendezik meg az országos mûvészeti tanulmányi versenyeket, idén lesz Pécsett modern- és kortárs táncból, oda is vinni szeretném a tanulókat, szép eredményeket remélek tõlük.