Eredményes volt az egyeztetõ fórum

090220_forum1.jpgSzakképzési Egyeztetõ Fórumot hívott össze a Völgységi Ipartestület. A konferencián igényként merült fel, hogy a helyi beruházások a Bonyhád és vonzáskörzetében dolgozó iparosok részvételével valósuljanak meg. Antal Márton, a Völgységi Ipartestület elnöke úgy ítéli meg, hogy eredményes volt az összejövetel, lesz foganatja.

090220_forum2.jpg– A vállalkozók ugyan nem feszegették túlzottan a munkák eddigi leosztásának a menetét, de mégiscsak érkezett a város vezetésétõl reagálás. Az önkormányzat szakemberei elmondták, hogy õk hogyan próbálták kezelni a közbeszerzési pályázatokat, miközben szembesültek a vállalkozói igényekkel is. Én azt gondolom, hogy igenis egyeztetni kell, hiszen sem az önkormányzat, sem a helyi vállalkozók nem tudnak egymás nélkül jól mûködni.

090220_forum3.jpgA munkaerõpiaci képzésekrõl is szó esett. Budai Zoltán, a Dél-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ bonyhádi kirendeltség-vezetõje bemutatta, hogy régiós, illetve városkörnyéki szinten hogy bonyolódnak a képzéseik, milyen létszámban vesznek részt ezeken aktív álláskeresõk, illetve hogy milyen szakmákban indítanak hamarosan tanfolyamokat.

– A közeljövõben több képzést is indít a munkaügyi szervezet, ezekrõl érdemes érdeklõdni a kirendeltségeken. Tanfolyamaink március végén, április elején indulnak, Tolna megyét 24 képzés érinti. A bonyhádiakat közvetlenül érintheti a villanyszerelõ-, a hegesztõ- és az NC-CNC képzés. Ezek mindegyike Szekszárdon lesz, mert csak a megyeszékhellyel közösen tudjuk biztosítani a létszámot. A Szakképzési Egyeztetõ Fórumon megállapítottuk, hogy ahogy az állami oktatás területén, úgy a munkaerõpiaci oktatás terén is van mit javítani. Nem megfelelõ a hatékonyság. Mindenképpen arra kell törekedni, hogy csak olyan területeken kerüljenek elindításra tanfolyamok, amelyeknek a kimenetele magas szintû munkaerõ elhelyezkedést fog biztosítani a jövõben.