Közbeszerzési eljárások a kórháznál

Minden nagy pályázatnál elsõdleges lépés a közbeszerzési eljárások lefolytatása. A bonyhádi kórház pályázatának legnagyobb része az építési beruházás, de van külön egy eszközbeszerzési pályázat, egy projektmenedzsment pályázat, illetve kisebb volumenû közbeszerzési pályázatok például a mûszaki ellenõrzésre és a tervezésre. Ezeket törvény írja elõ.

– Általában 2,5-3 hónap egy nagy közbeszerzési pályázat lebonyolítási ideje – tájékoztat Dr. Glöckler Ferenc, Bonyhád város aljegyzõje. – Ehhez elõzetesen össze kell állítani a dokumentációkat, a pályázatban leírtakat tovább részletezni, specifikálni, és utána lehet közzétenni a Közbeszerzési Értesítõben. A törvény szerint sajnos nem lehet olyan megkülönböztetést tenni, hogy csak helyi vállalkozókat szeretnénk alkalmazni. Gyakorlatilag az egész Európai Unióból bárki pályázhat. Ennek megfelelõen az Európai Unió hivatalos lapjában is közzétételre kerülnek a nagy értékû közbeszerzések.

Amennyiben ezek a procedúrák mind lezajlottak és megvannak a nyertesek, akkor lehet kezdeni a munkát. Illetve az eszközbeszerzésnél talán tudunk picit gyorsítani, mivel van a központi közbeszerzés nevû eljárási forma, ami egy speciális lehetõség. A Miniszterelnöki Hivatal illetékes szerve által kiírt pályázaton nyertes beszállítóktól központi közbeszerzési rendszerben lehet rendelni mûszaki berendezéseket, itt fõleg informatikai eszközökrõl van szó, ezek elképzelhetõ hogy már néhány héten belül megérkeznek.