Szórólapon figyelmeztetnek a közterület-felügyelõk

Bonyhádon két közterület-felügyelõ járja az utcákat: Kolozsi György és László Zoltán. Elsõsorban a közterületek rendeltetésszerû használatának a felügyelete és a helyi rendeletek betartatása a feladatuk, de nagyon sok egyéb ügyben is intézkedtek 2008-ban – tudtuk meg Kolozsi Györgytõl.

– Nem sok változás van az elõzõ évhez képest a helyszíni bírságolási statisztikánkban. Többek között volt veszélyeztetés kutyával, köztisztasági és hirdetményekkel kapcsolatos szabálysértés, közúti közlekedési szabályok elleni vétség. Ez utóbbi volt a legmagasabban büntetett tétel, éves szinten 196 ezer Ft bírságot jelentett. Elõfordult rongálás és közterületen szeszesital fogyasztás is – ezek az önkormányzati rendeletek megsértései. Ezenkívül volt rendõrségi feljelentés, és rengeteg egyéb bírságolás mentes figyelmeztetésünk. Egy-egy esetrõl 2-3 fotót készítünk, rengeteg felvételt archiváltunk tavaly. Legtöbbször a közterületek rendeltetésszerû használatára fordítanak kevés figyelmet a lakók.

– Milyen esetekben intézkedhet egy közterület-felügyelõ?

– A város területén tulajdonképpen minden egyes ügyben eljárhatunk. A polgárok sokszor felkeresnek minket kérdéseikkel, szívesen adunk segítséget. Amiben igazából intézkedhetünk, az a közterületek rendeltetésszerû használata, ennek betartatását várják el tõlünk. Ez vonatkozik például a parkolóhelyek és a zöldterületek használatára, a kukásedények elhelyezésére és környezetük tisztántartására, télen a járdák síkosságmentesítésére. A városban az elmúlt esztendõben is sok helyen elmaradt a közterületek takarítása. Ahol ezt tapasztaltuk, ott a postaládába beteszünk egy szórólapot a napokban. Aki ilyet kap, az gondolja át, hogy a lakásához vagy az üzletéhez tartozó közterületen rendet tartott-e. Ha nem, akkor a jövõben próbálja úgy elvégezni ezeket a feladatokat, hogy az minden lakosnak és arra járónak megfelelõ legyen.