Díszmadarak költöztek Bonyhádra

Németország egyik legnagyobb díszmadár szakkiállítása és vására a straubingi. Oda látogatott el január 11-én a Bonyhádi Díszmadár Egyesület négy tagja, két bácsbokodi, egy pécsi, és egy szekszárdi tenyésztõvel közösen. A bonyhádi látogatók megtapasztalták, hogy a belga, holland, és német tenyésztõk mennyivel elõrébb járnak a magyarországiaknál.

– Ott volt egész Európa díszmadártenyésztõinek a színe-java – mondja Tamás Zsolt, a Bonyhádi Díszmadár Egyesület tagja. – Ezen a börzén elsõsorban nagy értékû, illetve színritkaságban pompázó papagájokat, egzótákat, és kanárikat láttunk. Volt olyan madár, ami a természetben zöld, de már fehér és kék, illetve sárga színben is kitenyésztették. A nyugati tenyésztõk felismerték, hogy nagy az igény a színmutációs papagájokra. Mi magunk is vásároltunk néhány nagyértékû madarat, a vérfrissítés, tenyészállomány fenntartása miatt. Én is hoztam ritka színû – orange, lutino, rubino -, egy ausztrál fõpapagáj családba tartozó fajból hat madarat. Megnézhettük a legújabb szakmai eszközöket, hogy mivel etetik õket, hogyan foglalkoznak velük, milyen tartási körülményeket biztosítanak ezeknek a madaraknak. Sok szempontból értékes volt ez a kirándulás, a következõ hónapokban az itt megtapasztaltakat próbáljuk majd átadni a bonyhádi tenyésztõknek.

– Hányan foglalkoznak Bonyhádon díszmadártenyésztéssel?

– Sajnos nagyon lecsökkent a létszámunk, jelenleg 10-12 fõ az egyesület tagja. Szeretnénk, ha megháromszorozódna ez a létszám, hiszen ez egy csodálatos hobbi. Jómagam is idestova tíz éve foglalkozom tenyésztéssel. Szeretnénk, ha lenne utánpótlás, ha meg tudnánk szerettetni a gyerekekkel a madártan ezen ágát. Hiszen kibõvítve is igaz a mondás: aki a virágot, és a madarat szereti, az rossz ember nem lehet!

A Bonyhádi Díszmadár Egyesület minden hónap utolsó hétfõjén összejövetelt tart a helyi mûvelõdési központban. Minden érdeklõdõt szeretettel várnak, szívesen adnak szakmai segítséget a madarak és a felszerelés beszerzésében is.