Wass Albertet idézték

Január 10-én rendezték meg a bonyhádi mûvelõdési központban a Wass Albert Napot. A program keretében került sor az országos vers- és prózamondó verseny döntõjére, melyen tizenheten mérték össze tudásukat. Az ifjúsági kategóriában a kakasdi Kató Hajnalka nyerte meg a versenyt a szécsényi Jakab Zsófia elõtt. A dobogó harmadik fokára a komáromi Tóth Dorottya és a csorvási Bereczki Bianka állhatott fel. Felnõtt kategóriában elsõ lett a paksi Fejes Margit, megelõzve a százhalombattai Vígh Judit Mártát. Az énekelt vers kategóriában egy kisbéri duó kapott elismerést: Paksi Noémi és Csonka Ádám személyében.

20090112-1_wass.jpgDr. Hegedûs Éva, a zsûri elnöke meglepõdött azon, hogy többségében fiatalok jelentkeztek a tudáspróbára.

20090112-2_wass.jpg– Nagyon szép dolog, hogy Wass Albert még ennyi embert meg tudott mozgatni. Ráadásul nem is elsõsorban az idõs korosztályt, akiknek érzelmileg nagyobb kötõdésük van ahhoz a tematikához és stílusvilághoz, amelyet Wass képvisel. Nagyon sok fiatal volt. Úgy látszik, hogy a hazaszeretet megérintette õket, ami ezek szerint igényük még a fiataloknak, és nincs 20090112-3_wass.jpgmás aki ezt a mai irodalomban átnyújtsa nekik. Ezért fordulnak egy olyan költõhöz, akit azelõtt nem is ismertünk, tulajdonképpen ma sem foglalkoznak vele az iskolában. Szinte szamizdat alapon olvasgatják, és mégis megmarad bennük és szeretik szavalni. Kétségtelen, hogy ezek a fajta versek jól szavalhatók, könnyen tanulhatók. Ezektõl a versektõl vezet majd az út azok felé, amelyek már igényesebb felkészültséget fognak kívánni lelki szellemi készségben. Az itt versenyzõ gyerekek nagyon tehetségesek, valamennyien szeretnének a továbbiakban is versmondással foglalkozni. Sõt, többen olyan pályára készülnek, ahol soha nem fognak elszakadni a versektõl. Így valóra fog válni, amit Kányádi Sándor mondott: „a vers az, amit mondani kell”.