Források völgye

A Mecsek-hegységben kanyargó Farkas-árokban található Tolna megye legtöbb foglalt forrása, a Váraljától dél-nyugatra fekvõ vadregényes völgyben fél tucatnál is több tör a felszínre. A legrégebbi kiépített forrás a Szószék – 586 méter magas Tolna megyei csúcs – alatti Lencse-forrás. A hagyomány szerint békalencsés volt a forrás elõtti árokban az összegyûlt víz, innen a kapott név. A valamikori Büdöskúti-vadászlak (pár éve bontották le) mellett a Büdös-kút foglalt forrása is lassan száz éve ismert. Régen cseréptetõs kútházzal ellátott, lécezett ajtóval lezárt, téglával bélelt merítõs kút volt, kifolyócsõvel ellátva. Ma romokban áll, gondozatlan, az erdei állatok használják csak. A két elõbbi forrás között, a Lencse-kút közelében fakad a Gyertyános-forrás. Régóta használják, több néven ismerték a környéken: Hála-forrás, Zarándok-forrás. Tasnádi János újította fel 2000-ben. Az eddig felsorolt források a Farkas-árok felsõ szakaszán törnek a felszínre, a sárga kereszt jelzésû turistautak közelében.

A Farkas-árok középsõ részén fakad a Vadvirág-forrás. Szépen faragott tábláját sokáig a szászvári erdész õrizte, amíg Tasnádi János újjá nem építette és újra nem foglalta a turisták örömére. A zegzugos völgyek között kicsit nehéz megtalálni ezt a forrást. Tapasztalatlan kirándulónak jól oda kell figyelnie a térképre keresése közben. Kicsivel távolabb, a patak magas partja mellett, három magas bükkfa gyökerei között tör a felszínre a Kalán Miska-kútja. A forrás névadója a hagyomány szerint favágó volt, más szerint pásztor vagy a környéken élt betyár. Sajnos a feltörõ vízér egyre jobban eliszaposodott az utóbbi idõben, vize ezért nagyon kevés és ihatatlan.

A patak medrének közelében, nem messze a Kalán Miska-kútjától a Jágerok-kútját fedezhetjük fel. 2005 tavaszán újította fel csapatával a Mecsek forrásainak másik nagy szerelmese, Baumann József pécsi természetbarát. Az eddig szárazon kirakott tábla nélküli forrás helyett egy szépen kiépített forrásházzal, kifolyóval és fekete márványtáblával ellátott erdei építményt varázsoltak ide. Csak a területet ismerõ turisták által látogatott forrás, most kék kör turistaút jellel csalogatja vízéhez az arra járókat. A Jágerok-kútja mellett elvezetõ kék kereszt jelzésû turistaútról is jól észrevehetõ az új alkotás.

A Vadvirág-forrásnál, a Farkas-árokhoz csatlakozó Váraljai-völgy vagy árok felsõ szakaszán ered a Lendület-forrás, amelyet a pécsi orvos turisták foglaltak, majd Tasnádi János újított fel 2000-ben. Az egyik becsatlakozó oldalvölgyben, a Csalán-hegy (536 méter) és a Dögkút-tetõ (556 méter) között ered az Amália-forrás. Még tapasztalt turistának sem könnyû megtalálnia. Egy szikla alatt bugyog ki a földbõl, nem kiépített, táblája sincs. A fahordó erdei útról jól látható óriási hegyi juharfa alatt lelhetõ meg.

A Váraljai Ifjúsági Tábor és Váralja között két forrást jelöl a turistatérkép név nélkül. Egyik a gránit táblával ellátott István-forrás, a másik a János-forrás. Mindkettõ gyenge vízhozamú és alig látogatott. A felsorolt források egy fél napos túrával könnyen bejárhatók, váraljai indulással. Jól jelzett turistautak közelében találhatók. A forrásnézõ kiránduláshoz feltétlenül szükséges a szándékon kívül egy friss kiadású Mecsek turistatérkép. Az Amália-forrást csak tapasztalt erdõjáróknak ajánlom. Sajnos nem mindegyik felszínre érkezõ forrás vize iható.

Nyomtatásban megjelent: HON-LAP.Bonyhád 2005. június 3.