A Grábóc környéki erdõk

A Szekszárdi-dombság déli részén megbúvó falu, Grábóc környéke alig ismert a gyalogos kirándulók körében. A szerb ortodox templomot és kolostort már több ezren keresik fel egy évben, de a környék felfedezésére kevesen vállalkoznak, pedig jól jelzett turistautak várják a bátor érdeklõdõket. A hosszú távú gyaloglás hívei, akik általában az ország minden részérõl jönnek, a „Rockenbauer Pál” Dél-Dunántúli Kék Túra igazolóhelyeként nem is kerülhetik el a községet. A templomban vagy a „Tüskevár” nevû vendéglátó egységben szokták az „ottjártukat” igazoló pecséteket beszerezni túrafüzeteikbe.

Sajnos tömegközlekedési eszközzel egyre nehezebb felkeresni Grábócot, mert a menetrend szerinti helyközi autóbuszjáratok egyre ritkábban járnak a faluban, ami a hétvégi napokra fokozottabban jellemzõ. Személygépkocsival mûúton 7 km távolságban van Bonyhádtól. Kerékpárral is könnyû megközelíteni mûúton vagy jól járt mezõgazdasági földutakon Bonyhád, Ladomány, Mõcsény, Szálka és Szekszárd felõl. Egy grábóci kirándulás alkalmából természetesen a szerb ortodox templomot és kolostort se hagyják ki a programból. Általában látogatható, igaz a kolostor lakói nem mindig tudják fogadni a látogatókat. Ennek egyik oka: nincsenek a kolostorban, munkájuk máshová szólította õket, vagy a másik ok: vallási kötelezettségük fontosabb az adott napon, mint a látogatok fogadása. Ezekben az esetekben a kolostor faluban lakó munkatársa segíti a turistákat a templom megtekintésében. Érdemes minden esetre telefonon elõre megbeszélni a látogatás idõpontját.

A környék felfedezésében több jól jelzett turistaút segít. A „Rockenbauer Pál” Dél-Dunántúli Kék Túra kék sáv jelzésén a Gyurkó-völgyön át a volt Grábóci-erdészlak romos, elhagyott épületét érintve, majd a közeli vadászház mellett elhaladva a Sötétvölgyi Parkerdõbe lehet sétálni. Ott számtalan látnivaló és turistalétesítmény várja a kirándulókat. A Haramia-forrástól a kék kör jelzésû turistaúton a Hármas-halomra, onnan a kék kereszt jelzésen Szálka felé haladjanak. A turistajelzés a széles erdei földutat követi szép öreg erdõk és friss vágások között. A Szálkai-hegy magassági pont közelében, amely 245 méter magas, csodálatos kilátás nyílik a Keleti-Mecsekre. Igazán jó idõben a Villányi-hegység is felsejlik a távolban, csak tudni kell a helyét. Kicsit távolabb a magassági ponttól a jobb oldali völgyben fekvõ Grábóc házait és a szerb ortodox templom tornyát és jól lehet látni. Szálka fölött a kék kereszt és kék sáv turistaútra váltva Grábócra, kiinduló helyünkre lehet érni. Ha rövidebb túrát szeretnének tenni, akkor a volt Grábóci-erdészlaktól a kék négyszög jelzésû turistaúton a Fûzes-árkon át a kék kereszt jelzésû útra érnek. Onnan már az elõbb leírt módon lehet Grábócra visszatérni.

Jól jelzett úton Szálkát is könnyû felkeresni Grábócról. Bonyhádról a kék kereszt turistaút vezet Rongyin és Honigpusztán keresztül Grábócra. Kellemes kikapcsolódásban és sok új élményben lesz részük, ha felkeresik ezt a szép falut és környékét. A téli erdõ számtalan meglepetést nyújt a figyelmes kirándulónak. Ne feledjék magukkal vinni a Szekszárdi-dombság Gemenc turistatérképet.

Nyomtatásban megjelent: HON-LAP.Bonyhád 2005. december 2.