Ladomány

A Rák-patakon átkelve lehet betonúton megközelíteni a közigazgatásilag Bonyhádhoz tartozó települést, Ladományt. Bonyhádszerdahelynél a 6-os fõútról kell letérni az 1992-ben épült bekötõútra, hogy a faluba jussunk. Szerencsémre a patakra duzzasztott halastavon éppen lehalászás folyt, amikor utoljára arra jártam. Tucatnyian válogatták a kifogott halakat a parton. Töménytelen sirály keringett a sekély tó fölött, olykor leszállva a vízre lakmározni a finom halcsemegébõl. Ritka látványnak tûnt a késõ õszi napokban.

A zsilipszivárgó gránitkövekbõl rakott sárrázóján átkelve 1 km után a faluba érünk. A jelzett turistaút is ezen a betonúton vezet Ladományba. A település a Szekszárdi-dombság egyik szép völgyében fekszik, amit a távolabbi fõútról nem lehet látni. A nyolcvanas években elnéptelenedett a község. Igaz egy-két idõsebb lakója a nyarat mindig itt töltötte, de a járhatatlan bekötõutak miatt és az õszi esõzések elõtt a téli tartózkodásuk helyére költözködtek, zömmel Bonyhádra. Az elhagyott házak között a „hírhedt” Zsók Orbán bácsi kondában nevelt sertés falkája kóborolt. Szidták is az „öreget”, mert a lakó nélküli házak egyikében tartotta a disznókat. Emlékszem még a vegyesboltra – paraszt szekéren hozták a kenyeret a sáros utak miatt -, amely a nyolcvanas években még üzemelt.

Solymár Imre mondta, hogy a környékbeli falvak németsége „Kanadának” csúfolta a múltban, mert gazdagnak és mindentõl távoli fekvésûnek tartották. A község katolikus németségét a II. világháború után zömmel kitelepítették. Az utánuk érkezõk a hetvenes években kezdtek továbbállni. A bekötõút hiánya végleg pontot tett a település fejlõdésére abban az idõben. Idõsebb lakói közül páran maradtak, de lassan azok is feladták. A kiürült házakat és istállókat lebontották, a használható építõanyagot elszállították. Alig maradt meg pár parasztház a faluban. Az 1940-ben Bonyhádhoz csatolt település – két idõszakosan lakott háza kivételével – 1990-re kihalt.

Húsz éve festettük az elsõ turistajelzéseket a környéken. A Bonyhád – István-major – Vörösmarty-forrás – Ladomány – Hármas-halom – Tót-völgy – Szekszárd útvonal sárga sáv jelzését alakítottuk ki, amely azóta is használt turistaút a környéken. A változás 1990-ben jött, amikor Bonyhád városának lehetõsége nyílott állami támogatással a régen áhított bekötõút megépítésére. A betonút elkészülte után lassan életre kelt Ladomány. Elõbb a romos templomot újították fel az elszármazottak segítségével, a bonyhádi apát-plébános irányításával. Késõbb – zömmel a polgármesteri hivatal tulajdonába került belterületen – újra telkeket alakítottak ki, az önkormányzat folyamatosan értékesítette ezeket. Aztán jött a csoda. Egyre több új ház épült és pár régi parasztházat felújítottak. Napjainkban nem emlékeztet semmi a múltra. Rendezett falut lát az arra járó idegen. A tájat ismerõ, a környéket járó turistáknak is meglepetés ez a váratlan újjászületés.

Kellemes gyaloglással könnyû eljutni Ladományba. Bonyhádról a sárga sáv jelzésû turistajelzést kell követni, amely az István-major mellett a régi Vörösmarty-forrás helyén fakadó patakocska mellett, a volt horgásztavak elhagyott partja közelében vezet. A Vörös-hegy alatt ér a ladományi bekötõútra. A betonúton haladva a halastó zsilipjét elhagyva jut a faluba a túrázó. A jelzett út csak a település elejét érinti. Érdemes letérni a jelzésrõl. A faluban három jó állapotú kõkereszt áll: egy a falu elején, egy a templom mellett és egy a falu másik végén. A falu részben gondozott temetõje a templom melletti rövid földúton közelíthetõ meg. A turistaút egy szurdokúton kapaszkodik fel a Börzsönyi-magaslatra. A jelzést követve a sötétvölgyi parkerdõn át Szekszárdig lehet gyalogolni. A Börzsönyi-magaslatról jelzetlen úton a Grábóci-patak partján fakadó valamikor jóízû Borka-kút nevû forrás található. A patak mellett vezetõ jelzés nélküli földúton déli irányba haladva Grábócra jut a bátor kiránduló. A grábóci bekötõutat elérve a kék kereszt jelzésû turistaúton Honigpusztán át Bonyhádra gyalogolhatnak. Ladományból jelzetlen úton a Rák-patakra duzzasztott halastó mellett Honigpusztán át, majd a kék kereszt jelzést követve Rongyi-tanyákon keresztül Bonyhádra jutnak. Érdemes egy napot áldozni erre a gyalogos túrára. Száraz idõben kellemes kerékpáros kirándulást is lehet szervezni ezeken az utakon. A pontos tájékozódáshoz a Szekszárdi-dombság és Gemenc 2005-ben kiadott turistatérkép használatát javaslom.

Nyomtatásban megjelent: HON-LAP.Bonyhád 2005. november 18.