A bonyhádi művész munkásságának első negyvenöt éve

A bonyhádi zománcműves, Stekly Zsuzsa, 45 éve mutatta be először munkáit a közönségnek. Az évforduló kapcsán összegző kiállítása lesz a megyeszékhelyen. A „45 év 820 fokon” című kiállítás május 3-án nyílik a Babitsban.
 
 Az első kiállítása 1973-ban volt Stekly Zsuzsának, a hidasi ifjúsági klubban. Az azóta eltelt évek során készült zománcképeit, az alkotói pályáját bemutató tárlat május 3-án nyílik a szekszárdi Babits Mihály Kulturális Központban. Mintegy hatvan alkotást láthat majd a közönség, a régebbiekből csak néhány korszakos jelentőségűt, az újabbakból többet. Címül a „45 év 820 fokon”-t választotta. Utóbbi szám azt a hőmérsékletet jelzi, melyen a zománc a hordozó fémlapra ég, és képpé szépül.

Termékeny, és gyakran, sokfelé kiállító művész Stekly Zsuzsa. A szekszárdi tárlata a kétszáznyolcvannegyedik lesz. Lakóhelyén, Bonyhádon, háromévente mutatja be új anyagát a művelődési házban, de Győrtől Békéscsabáig mindenütt megnézhették már az érdeklődők színpompás, tűzben született munkáit. Külföldi kiállítása eddig kettő volt: Krakkóban és Wernauban. (Ez Bonyhád német partnervárosa.)
Kisebb-nagyobb művei országszerte megtalálhatók magánszemélyek és közintézmények tulajdonában. Készített három kálvária-képsorozatot is: Bonyhádra, Palotabozsokra és Mélykútra. A legnagyobb, kilencvenhat négyzetméteres alkotása egy székesfehérvári ház falán látható.

 Nagy ajándékozó és ismert jótékonykodó. Békés megyében, a Körösök áradásakor, öt kiállításának bevételét ajánlotta fel a károsultaknak. Somogyban, négy kiállításán eladott képeinek árát utalta át a barcsi gyermekotthonnak. Bonyhádon a kórházi kápolna szárnyas oltárát készítette el, ingyen. Ugyancsak Bonyhádon húsz akvarellt ajánlott fel, árvízkárosultak megsegítésére. Azokat Illés Albert jezsuita szerzetes közreműködésével egy nap alatt megvették a jótékonyságba szívesen beszálló hívek, s a befolyt ötszázezer forintot átutalták.

Az utóbbi időben Mohácsra, a Pándy Kálmán Otthonba jár Stekly Zsuzsa, ahol a nevelőket tanítja zománcozni. Ebben az intézményben sérült emberek élnek, kialakítottak számukra szövőműhelyt, kerámiaműhelyt és most már zománcos műhelyük is van. Az oktatók, ha beletanulnak, továbbadhatják a tűzzománckészítés mikéntjét a bentlakóknak.

Sok szakrális képet készít a hatvanhárom éves bonyhádi alkotó. Van családja, férje, gyereke, unokája, de a hit is része a mindennapjainak. Egy helyen erről így ír: „Köszönöm Uram, hogy ezt a napot is megérhettem! Köszönöm Neked szerető családomat, egészségemet, s néhány szerető barátomat. … Köszönöm, hogy egész valómat elégedettséggel töltöd el, elmém nem háborog hiábavalóságokért… Remélem, hogy lelkem temploma éppen olyan jól szolgál majd, mint eddig, és mindvégig megadatik nekem az a képesség, hogy gondolataimat képekké formálhassam.”