Méltó külsõt ölt a város kulturális intézménye

– A rendszeres karbantartáson kívül korábban nem történt átfogó felújítás a 39 éves épületen, ezért is fontos a mostani beruházás – hangsúlyozta Filóné Ferencz Ibolya. Bonyhád polgármestere a november 11-ei sajtónyilvános helyszínbejáráson arra emlékeztette a jelenlévõket, hogy a kormányzati támogatás, a sikeres pályázati szereplés, illetve az önkormányzat által társított önerõ révén több mint egymilliárd forint összértékben valósítanak meg beruházásokat 2015-ben. Ezek közé tartozik a mûvelõdési központ energetikai korszerûsítése is, amely – 100 százalékos támogatási intenzitás mellett – 105 millió 350 ezer 600 forintból valósul meg.

A városvezetõ arra is kitért beszédében, hogy december 15. a beruházás átadási határideje, ugyanakkor – a novemberi tavasznak is köszönhetõen – reményét fejezte ki, hogy a december 4-ei városi karácsonyváró ünnepségen már a megszépült épületre tekinthetnek a jelenlévõk. – Elsõ lépésben kívülrõl újítjuk fel az intézményt, bízom benne, hogy a jövõben találunk forrást a belsõ munkálatok elvégzésére is – tette hozzá.

Juhász Józsa is hasonlóképpen vélekedett. A Vörösmarty Mihály Mûvelõdési Központ igazgatója köszönetet mondott az önkormányzatnak a beruházás létrejöttéért, amelyet – mint fogalmazott – az intézmény vezetése évek óta szorgalmazott a helyi képviselõ-testületnél. – Örülünk a lehetõségnek és mi is bízunk benne, hogy a belsõ terek felújítása is megtörténhet a közeljövõben, mert arra is nagy szükség lenne. Most naponta ötször takarítunk, de nem baj, ez kedves „teher” számunkra, tudatában annak, hogy hamarosan egy esztétikus, korszerû épület fogadja az ide érkezõket – fûzte hozzá az igazgató.

Az épületenergetikai számítások alapján a korszerûsítéssel 37%-os fûtési megtakarítás érhetõ el, a hõszigetelés a túlzó melegtõl is megvédi az épületben tartózkodókat. A projekt megtervezése során figyelmet fordítottak arra is, hogy a felújítás teljes folyamata minél környezettudatosabb és mindemellett költséghatékony módon bonyolódjon le. A megvalósulás alatt álló munkák három fõ csoportra oszthatók. Hõszigetelési munkák: lapos- és magastetõ, homlokzati felületek, külsõ árkád feletti födémek, valamint nyílászárók korszerûsítésével termikus burokkal vonják be az épületet. Lapostetõ vízszigetelése: állagvédelmi szempontból indokolt, a beázások megszüntetése és a csapadékvíz lefolyásának biztosítása a cél. Burkolatok korszerûsítése: a szigetelési réteg fölé helyezett kõburkolatos homlokzati fallal megmarad az épület karaktere, valamint általa olyan nagy kopásállóságú felület jön létre, amely hatásosan óvja az épület homlokzatát a nagy forgalomtól és az elhasználódástól.

Mindez számokban, mennyiségben kifejezve: lapostetõ felújítása: 1373 m2; magastetõ felújítása: 676 m2, homlokzati falak utólagos hõszigetelése: 1875 m2, homlokzati nyílászárók cseréje: 427 m2.

A beruházás az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával és Magyarország Kormányának társfinanszírozásával valósul meg.

Forrás: http://www.bonyhad.hu/hirek/melto-kulsot-olt-a-varos-kulturalis-intezmenye.html