Jótékonysági futás szombaton – a Bonyhádi Mentõállomásért

Egy pécsi fiatalember szervez jótékonysági futást a Bonyhádi Mentõállomásért május 2-án, szombaton a Völgység fõvárosában. Török Tamás januárban hozott létre egy facebook csoportot a rendezvénnyel kapcsolatban és hirdette meg ötletét: támogassuk a mentõsök munkáját, akikre mindig számíthatunk, ha baj van. Az elõnevezési határidõ április közepén lejárt, addig 123 elõnevezés érkezett a befizetésekkel együtt!

A jótékonysági rendezvény elõtt 4 nappal beszélgettem az izgatott ötletgazdával, épp egy rádióriportot követõen egyre rutinosabban nyilatkozott.

– Pécsiként mi adta az ötletet, hogy a Bonyhádi Mentõállomásért szervezz jótékony célú futóversenyt?

– Hat éve járok már ide Oberst Miklós barátomhoz, aki kerekesszékes. Kollégiumban ismertem meg, segítettem neki fürdeni, öltözni. Miklós imádja a mentõsöket, és úgy gondoltam, neki is segítek ezzel a kezdeményezéssel. Székesfehérváron már volt egy sikeres jótékonysági programunk, ezért mertem belevágni a bonyhádi szervezésbe. Sporttal sok embert lehet mozgósítani, amit azért is megtapasztaltam, mert jómagam is futó vagyok. Sok versenyre járok, ahol akár 40 ezren is futnak. A bonyhádi rendezvény is jó apropója lehet annak, hogy sok ember jöjjön össze, segítve ezzel egy nemes célt.

– Milyennek ismerted meg a bonyhádi mentõsöket?

– Sokat jártam ide az utóbbi hónapokban, áprilisban szinte itt „dekkoltam”. Nagyon családias a mentõállomáson a hangulat, összetartó, „jó fejek” dolgoznak itt. Az õ munkájuk nagyon sokat jelent Bonyhád városában, ilyen mentõsök kellenek az egész országban, akik professzionálisan ellátják a munkájukat. Amit õk mondanak, az tényleg úgy van, imádom õket. Megtudtam, hogy karácsonykor, újévkor néhány idõs ember meglepi õket valamilyen finomsággal, mert ugye õk akkor is itt vannak a mentõállomáson. Ez a gondoskodás is jólesik nekik, de a lakosság igazából anyagi hozzájárulással tudja segíteni a munkájukat.

– Hogyan reagáltak a bonyhádiak a jótékonysági futás ötletére, mennyire mozdultak meg már elõzetesen?

– Kicsit szûkös az idõnk, de úgy gondolom, elég sok embert tudtunk már mozgósítani. Egy ideig nehéz volt a kommunikáció, elakadtak információk. Elõször szervezek magam ilyen nagy futóversenyt, de rájöttem, hogy van még mit tanulnom, viszont tapasztalatnak nagyon jó lesz. Szerencsére vannak támogatóink, igyekszünk önerõbõl megoldani a szervezést pont azért, hogy a befolyó összeget és nevezési díjakat mind fel tudjuk ajánlani a mentõállomásnak. Van aki a célba érkezõknek készülõ paprikáskrumpli alapanyagait ajánlotta fel, van aki a rajtszámok nyomtatását oldotta meg, néhányan a bójákat és az útlezáráshoz szükséges segédeszközöket biztosítják majd, és többen jelentkeztek a lebonyolítás feladataira is.

– Említetted a tapasztalatszerzést. Ez azt jelenti, hogy gondolkodsz hasonló programok szervezésében a késõbbiekben is?

– Ezt a futást egyedül kezdtem el szervezni, de közben jöttek önkéntes segítõk is. Immár közösen gondolkodunk, vannak ötleteink, és igények is felmerültek már más szervezetektõl – de a részletekrõl még nem szeretnék beszélni.

– A 123 elõnevezés alapján milyen a korosztályi megoszlás?

– Változatos. Sok a fiatal, de legtöbben a középkorú, ill. az 50-60-as korosztályba tartoznak. Ha sokan jönnek, az igazolja majd, hogy a sporttal sok embert meg lehet érinteni. Azt is tapasztaltam, hogy Bonyhádon sokan szeretnek jótékonykodni. Ez fiatal szervezõként nekem is jólesik, és természetesen a mentõállomás dolgozóinak is.

– Beszéljünk a verseny forgatókönyvérõl!

– A helyszínen is lesz lehetõség nevezni szombat reggel 7 órától legkésõbb 9.30-ig. Akkor indul a 2 km-es futóverseny, ahol babakocsisok is rajthoz állhatnak. 10 órakor indul az 5, a 10 és a 21 km-es futóverseny Majos felé. Legkésõbb 13 óráig mindenki célba ér. A 2 km-es táv a dr. Kolta László utcát, a Béke teret, az Erkel, a Mátyás király és a Perczel utcát érinti. 10-tõl 13 óráig a dr. Kolta, a dr. Hegedûs Ádám, a Kossuth L. utcákban, valamint Majoson a IV., III., XIII., I. utcában haladnak a futók. Az autósokat kérjük, ebben az idõszakban figyeljenek a sportolókra, valamint a rendõrökre és az útvonalat biztosítókra. Az útszegélytõl másfél méteren futhatnak az indulók a forgalommal szemben, ez ki is lesz bójázva.

– Összeállt már a levezénylõ csapat?

– Várunk még segítõket. Szükség van olyan emberekre, akik a rajtszámokat osztják ill. ellenõrzik, vagy az útlezárásnál segítenek terelni a forgalmat. Április 30-án, csütörtökön 17 órakor lesz egy technikai megbeszélés a bonyhádi mentõállomáson, oda várjuk a segíteni szándékozókat, akkor osztjuk ki pontosan a feladatokat. Kérésünk, hogy szombaton hozzanak magukkal a segítõk láthatósági mellényt.

– A szervezés kapcsán több idõt töltöttél városunkban. Milyennek látod Bonyhádot?

– A szívem csücske! Eddig egy barátom volt itt, de már egyre többet szerzek a szervezés kapcsán. Hat éve járok Bonyhádra, örülök hogy eljöttem ide, nagyon szép és csendes város. Most már kicsit bonyhádinak is vallhatom magam.

Bonyhádon egyre többen hódolnak a futás szenvedélyének. A szombati rendezvény talán közös sportolásra inspirálja õket, hiszen a nevezési díj befizetésével egy nemes célhoz is hozzájárulnának. Természetesen azok is támogathatják a jótékonysági akciót, akik nem szeretnének rajthoz állni, hiszen a helyszínen egy lezárt pénzgyûjtõ ládába is betehetõ a helyi Mentõállomás részére szánt adomány.