Kirándultak a Bonyhádi Gondozási Központ idõsei

A közelmúltban a Gemencben jártak a Bonyhádi Gondozási Központ által ellátott szépkorúak. A TÁMOP-5.4.9-11/1—2012-0016 számú, a „Szociális alapszolgáltatások integrációja Bonyhádon” címû pályázat keretében foglalkoztatott önkéntesek kísérték el az idõseket, így azoknak is lehetõségük volt részt venni a kiránduláson, akik rossz egészségi állapotuk miatt ezt egyébként nem tehették volna meg.

A kora reggeli indulást izgatottan várta valamennyi résztvevõ. A Pörbölyi Ökoturisztikai Központban az új fogadóépület európai uniós színvonalon nyújt széleskörû szolgáltatásokat. Az itt lévõ múzeum betekintést enged a Sárköz néprajzába és bemutatja a gímszarvast, ill. az ártér élõvilágát, valamint az erdészet, a gazdálkodás összegyûjtött tárgyi emlékeit.

20141110-1.jpg

 

A múzeum megtekintése után indulás az ártéri rengetegbe, a közkedvelt Gemenci Erdei Vasúttal. A kisvasúton történõ utazás felejthetetlen élményt nyújtott valamennyi résztvevõnek, hiszen volt köztük olyan is, aki már évtizedek óta nem ült vonaton. Pörbölytõl 7 km-re Lassi állomásra érkeztünk. Itt halásztanya és halászati bemutatóhely található, valamint egy pihenõpark. A kiállításon régi halászati eszközöket, valamint egy vízi életet bemutató diorámát láthattak az érdeklõdõk. Rövid pihenõ és falatozás után indultunk vissza a kisvonattal. A vonatról leszállva, a pörbölyi állomás fogadóépületétõl induló új ösvényen néhány perces sétával elérhetõ arborétumban tettek látogatást, akik még éreztek magukban erre erõt.

A hosszú és fárasztó kirándulás egy késõi ebéddel zárult. A finom halászlé mellett még sokáig beszélgettek a résztvevõk a nap eseményeirõl.