Kiállításon jártak a Bonyhádi Gondozási Központ idõsei

20140730-2.jpg

A közelmúltban Bonyhádon, a Mártírok terén álló neológ zsinagógában jártak a Bonyhádi Gondozási Központ által ellátott szépkorúak. A Soha többé Soá! Alapítvány és Bonyhád Város Önkormányzata rendezésében, a Holokauszt Emlékév alkalmából megrendezésre került „Elfeledett Arcok” címû emlékkiállítást látogatták meg.

A TÁMOP-5.4.9-11/1-2012-0016 számú, a „Szociális alapszolgáltatások integrációja Bonyhádon” címû pályázat keretében foglalkoztatott önkéntesek kísérték el az idõseket, így azoknak is lehetõségük volt a kiállítás megtekintésére, akik rossz egészségi állapotuk miatt ezt egyébként nem tehették volna meg.

20140730-1.jpg

Több mint ezerkétszáz embert vittek el hetven évvel ezelõtt, 1944. július 2-án Bonyhádról Auschwitzba. A kiállítás segít emlékezni az idõsebbeknek. Többen fedeztek fel ismerõs arcokat a kiállított fotókon. Régi emlékek merültek fel, melyekrõl évek, sõt évtizedek óta nem beszéltek.

A délelõtt folyamán a zsinagóga elõtti téren, az egykori zsidó iskola helyén Pasitka Hermann által tervezett a Holokauszt-emlékmûvet is megtekintették. Az elhurcoltak nevét tartalmazó üveglapon sok ismerõs névre bukkantak.