Akadálymentesítés felsõfokon a szekszárdi Garay ÉlményPincében

Júliusban megnyílik a látogatók elõtt a Garay ÉlményPince. A tolnai megyeszékhely legújabb, nemzetközi figyelemre is érdemes turisztikai attrakciója nemcsak attól különleges, hogy interaktív módon mutatja be a bor, a borkultúra és a szekszárdi borvidék témákat. Az értékét tovább emeli, hogy szolgáltatásait a látás-, a hallássérültek és a mozgáskorlátozottak is szinte teljes körûen élvezhetik.

20140503-1.jpg

Példaértékû kezdeményezésnek tartom, hogy mennyire odafigyelnek a fogyatékossággal élõk igényeire a Garay ÉlményPince építõi – mondja a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének ügyvezetõje. Bodor Zoltán rehabilitációs szakmérnökként a létesítmény tervezésében is részt vett, s figyelemmel követi az immár fél esztendeje zajló kivitelezési munkálatokat is. A nyáron újra megnyíló – immár föld alatti élménykörutat kínáló – pince szolgáltatásait nyugodtan ajánlja mind a kerekesszékeseknek, mind a látás- és hallássérülteknek. Ugyanis a közel 800 négyzetméteren kialakított, interaktív bemutatót – mely a borászat és a borkészítés rejtelmeibe úgy enged bepillantást, hogy abban az illatoknak, ízeknek, a tapintásnak, a mûvészetnek és a tudománynak is fontos szerep jut – õk is gond nélkül élvezhetik.

20140503-2.jpg

Ismerve a terveket és bejárva a munkaterületet megbizonyosodtam arról, hogy a létesítmény valamennyi szolgáltatása elérhetõ lesz a fogyatékossággal élõk számára is – tájékoztat Bodor Zoltán. – Még a kerekesszékesek is végighaladhatnak a pincén: az elég széles számukra is, a talajt illetõen pedig nincsenek szintkülönbségek, így egyetlen kis teret kivéve õk is mindenhova bejuthatnak. Magától értetõdõen a mosdó is akadálymentesített.  A gyengénlátók tájékozódását egyebek mellett vezetõsáv, az információhoz jutásukat képernyõolvasó szoftver könnyíti meg, a hallássérülteknek pedig külön tárlatvezetést is tartanak, s õket szolgálja egy a beszédértést segítõ elektronikai rendszer is.

A szakmérnök szerint (aki egyébként maga is kerekesszékes) a minél szélesebb körû akadálymentesítés nem csupán jogszabályi, hanem emberi kérdés is. Mivel pedig természetesen a fogyatékossággal élõk éppúgy kíváncsiak, mint az épek, lelkileg is sokat jelent számukra, hogy be tudnak majd menni a létesítménybe, aztán ott jól és teljesértékûnek érezhetik magukat. Azt mondja, a Garay ÉlményPince az õ szemükben ettõl válhat még különlegesebbé és példamutatóvá.

A pincebéli munkálatok egyébként éppen igen látványos fázisukba értek: ezekben a napokban rakják helyükre a homlokzati nyílászárókat, zajlik a gépészeti rendszerek beüzemelése, a padlófûtés már a próbaüzemnél tart, a jövõ héten pedig a létesítmény bebútorozása és a lámpák felszerelése is megkezdõdik. Az élménypincét júliusban nagyszabású nyitórendezvény keretében avatják fel.

A pince átalakítására – amelynek eredményeképpen négy új munkahelyet is teremtenek – az Új Széchenyi Terv Dél-Dunántúli Operatív Programja keretében a Szekszárdi Vagyonkezelõ Kft. pályázott. A „Garay élménypince” címû projekt (pályázati azonosító szám: DDOP-2.1.1/A.B-12-2012-0027) 197.817.874 Ft támogatást nyert el.