A magyar történelem Bikalon

20140404-4.jpg

A bikali Élménybirtokon a 2014-es évben már nem csak a középkor kel életre. A történelmi témájú tematikus park programjai teljesen új irányt mutatnak. A tavalyi Mátyás, az igazságos címû családi rockmusical hatalmas sikere után a látogatókat az idén, az eddigiekhez méltó európai szintû, megújult elõadások és rendezvények várják!

Április 17-én az Évadnyitó rendezvénnyel egy új korszak veszi kezdetét. Ízelítõ a programokból: zászlóforgatók látványos felvonulása, Fekete sereg harci bemutatója, megújult madaras elõadás, humoros életképek a középkori mindennapokból. A rendezvényt új, családoknak szóló, lovas színházi elõadással zárjuk. Lúdas Matyi történetét népi rockopera formájában mutatja be Pintér Tibor és a Szigetszentmiklósi Sziget Színház. Nézze újra a magyar filmtörténet megunhatatlan alkotását élõben! A színpadi mû zenéjéhez a szerzõk a magyar népzenébõl merítettek motívumokat. Kaland, izgalom, románc, humor és persze minden korosztály számára érvényes tanulságok várják a nagyérdemût. A darab az Évadnyitót követõen még négy alkalommal kerül bemutatásra az Élménybirtok napi programjának zárásaként. 

20140404-1.jpg

Április 20-21-én a Húsvéthoz igazodva különleges dekorációt tekinthetünk meg a középkor falai között: óriás és még nagyobb, festett és festhetõ tojások várnak majd. Sõt az élõ tojásfára otthonról hozott vagy a helyszínen díszített tojásokat is felaggathatnak a látogatók. A gyerekeket és a gyermek lelkû felnõtteket nyuszi és tojáskeresés is várja. A Húsvétvasárnapi programot Lúdas Matyi elõadás zárja, a Húsvéthétfõt a Roxínház és a Roppantós Együttes fellépése színesíti.

Május 2-án a világhírû ExperiDance társulat nagysikerû Ezeregyév címû történelmi táncshow-ját tekinthetik meg az érdeklõdõk. 1000 év 21 képben. Az egész estés elõadásban a magyar néptánckultúra széles skálája elevenedik meg. Valódi történelmi képeskönyv, mely szavak nélkül mesél múltunkról. Egyszerre tradicionális mégis új, mely képes hidat alkotni korok és kultúrák között. A mûsor 2×50 perc izgalmat és lenyûgözõ látványt ígér.

20140404-3.jpg

Június 28-án Sobri Halnap Bikalon elnevezéssel a gasztronómiai fesztiválok hangulatát idézi meg az Élménybirtok: az ínyenc falatokról a bajai Sobri Halászcsárda szakácsai, a hangulatról pedig a Roxinház, Vermes Tímea, Bódi Guszti és Nótár Mary gondoskodik!

Júliusban és augusztusban, szombat esténként Dózsa György, a nép fia címû 2 felvonásos, szabadtéri, lovas színházi elõadásnak lehetünk szem- és fültanúi. A darab a Dózsa-féle parasztfelkelés 500 éves évfordulója alkalmából készül, melyet Pintér Tibor, a Szigetszentmiklósi Sziget Színház és az Élménybirtok lovasai és színészei mutatnak be.

20140404-2.jpg

Augusztus 6-án a birtok sztárvendége újra az ExperiDance lesz A nagyidai cigányok címû két felvonásos látvány és táncszínházával. Arany János vígeposza egy 16. századi történelmi anekdotából táplálkozik, miszerint Perényi fõúr cigányokkal védelmezte várát, Nagyidát a Habsburg király, Ferdinánd seregei ellen. A cigányok diadalmaskodtak volna, ha nem kiabálják a visszavonuló seregek után: szerencséjük, hogy elfogyott a puskaporunk, különben…

Itt az év még nem ért véget, mégis nehéz választani a sokszínû programkínálatból…

Az Élménybirtok területe újabb épületekkel is gazdagodott és gazdagodik folyamatosan. Több száz fõ befogadására alkalmas fedett lovarda, 500 férõhelyes fedett nézõtér és hozzá tartozó új színpad, új katonai és gyermek tábor, valamint kápolna várja majd a látogatókat 2014-ben.