Eredményes az egészség- és életminõség fejlesztés

A Bonyhádi Kórház és Rendelõintézet által benyújtott „Többszintû egészség- és életminõség fejlesztés a Völgységben” címû TÁMOP-pályázat Partnerségi Munkacsoportja március 6-án tartotta soros ülését. A 18 hónap idõtartamú projekt immár félidejéhez ért.

Dr. Barcza Zsolt fõigazgató fõorvos elmondta, hogy a projekt illeszkedik a kórház struktúraváltásába illetve jövõképébe. Az érdemi munka októberben kezdõdött, azóta sok civil szervezettel alakítottak ki jó kapcsolatot, ami a potenciális betegek javát szolgálja.

Laufer Éva projektmenedzser összefoglalta az eddig megvalósult programokat, megalakult csoportok munkáját. Mûködik csoport a gyász és a krízishelyzetek feldolgozására, gerinctornára, öregfiúk focira és kosárlabdára várják a mozogni vágyókat, különbözõ korcsoportokat megérintve mûködik szülõklub ill. nyugdíjasklub, a betegek tájékoztatását segíti a cukorbeteg ill. a szív-érrendszeri klub. A kórházban mûködõ EFI irodában szakszerû étrendi- és mozgás tanácsadásra várják az érdeklõdõket, ami hiánypótló, mert a szakellátásban nem jut erre kellõ idõ. 

Lezajlott a háziorvosok és az asszisztensnõk felkészítése, hogy segíthessék a szemléletformálást. Állapotfelméréseket a háziorvosoknál és az EFI irodában egyaránt folyamatosan végeznek, és a problémákra megoldási lehetõségeket is kínálnak. A projektmenedzser örömmel újságolta a Partnerségi Munkacsoport tagjainak, hogy december 31-ig a programokba és szûrésekbe bevont 1.007 fõvel a vállalt indikátorokat jócskán túlteljesítették.

Kovácsné Pergel Mónika, az EFI iroda vezetõje a terveket sorolta. Májusban kirándulós családi egészségnapot szerveznek kórházi dolgozóknak. Május 22-24-én Váralján szerveznek egészségnapokat, ahol orvosok és szakemberek tartanak elõadásokat, a gyerekeket pedig játszóház várja. A Völgységi Könyvfesztiválon június 14-15-én Egészségsziget várja az érdeklõdõket melanóma-, valamint kardiovaszkuláris szûréssel, az egészségrõl szóló játékos versenyekkel, zöldség-gyümölcs kóstolóval. Felnõtteknek úszótanfolyamot hirdettek, melyre a meghatározott létszámkeret nagyon gyorsan megtelt.

Áprilisban elsõsegélynyújtó tanfolyam lesz Lengyelen és Kakasdon. A dohányzásról való leszokást segítõ tréning eredményesen zárult, az újabb csoportba várják a jelentkezõket.

A facebook-on rendszeresen olvashatók az EFI hírei, aktuális programjai az Egészségfejlesztési Iroda – Bonyhádi Kórház és Rendelõintézet név alatt.