Taroltak a vörösborok a XIII. Syngenta Országos Borversenyen

Több mint négyszáz bort neveztek az ország valamennyi borvidékérõl a XIII. Syngenta Országos Borversenyre. A siófoki díjátadón elhangzott: rendkívül erõs mezõny jött össze, idén a benevezett nedûk között kiemelkedõen jól szerepeltek a vörösborok. A gálán átadták a legjobbaknak ítélt Quadris-díjakat is: ebben az évben a Béres Szõlõbirtok és Pincészet Kft. 2013-as Tokaji Késõi Sárgamuskotálya, a Bogdán Birtok Nagy-Somlói Primavera ’13 rizlingszilváni bora és a villányi Polgárbor Kft. 2009-es Cabernet franc-ja kapta.

  2014_syngenta.jpg

  

 

Magyarországon az elmúlt évben 3,8 millió tonna szõlõt szüreteltek le a csaknem 64 ezer hektáros termõterületen. A hektáronkénti termésátlag majdnem elérte a 7 tonnát, amellyel jelentõsen meghaladták a szõlõtermesztõk az elmúlt két év átlagát, hangzott el a siófoki rendezvényen. A leszüretelt szõlõbõl 2,5 millió hektoliter bor készült, kétharmada fehér-, 28,5 százaléka vörösbor, 5,6 százaléka rozé. A magyar borok nagyobb részét itthon fogyasztják el, a borexport évente mintegy 700 ezer hektoliterre tehetõ.

 Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezetõ igazgatója kifejtette: a hazai szõlõtermelésben és borászatban figyelhetõ meg az elmúlt húsz esztendõ egyik legnagyobb fejlõdése. A borászok tudatos, összehangolt borászati és növényvédelmi technológiát alkalmaznak, hiszen egészséges szõlõbõl lesz a minõségi boralapanyag. Így kerülnek ki a hazai borászatokból olyan kiváló minõségû borok, amelyek nemzetközi szinten is keresettek lehetnek. Mindezt olyan gasztronómiai, turisztikai fejlesztések egészítették ki, amelyek növelték az ágazat fõszereplõinek jövedelemtermelõ képességét.

 

Az idei megmérettetésre az ország valamennyi borvidékérõl 439 bort – 256 fehéret, 113 vöröset és 70 rozét – neveztek. Ebben az évben a vörösborok szerepeltek jobban, értékelt dr. Janky Ferenc, a Budapesti Corvinus Egyetem Borászati Tanszékének docense, a borverseny elnöke.

 

– Bár 2013-hoz képest szerényebb termést hozott a 2011-2012-es két esztendõ, mégis mindkettõ nagyon jó évjárat lett, ezekbõl az évekbõl nevezett vörösborok a borversenyen nagyon jól szerepeltek – hangsúlyozta dr. Janky Ferenc. – A tavalyi évben nem voltak könnyû helyzetben a szõlészetek, borászatok: általánosságban a savtartalom megemelkedett, a cukor pedig lehígult. Ahhoz, hogy jó borok kerülhettek a palackokba, kellett az értõ technológus. Az idei borversenyen a fehérborok kisebb számban értek el sikereket, bár nagyon szép borokat neveztek be a borászok. Talán a rozék maradtak el egy kicsit a várakozásainktól.

 

A siófoki gálán átadták a legkiválóbb boroknak járó Quadris-díjakat, ezt a Béres Szõlõbirtok és Pincészet Kft. 2013-as Tokaji Késõi Sárgamuskotálya, a Bogdán Birtok Nagy-Somlói Primavera ’13 rizlingszilváni bora és a villányi Polgárbor Kft. 2009-es Cabernet franc-ja kapta idén. Érdekesség, hogy a hat nagyarany elismerést kapott nedû mindegyike vörösbor. A zsûri ezen kívül 140 arany, 183 ezüst, 78 bronz minõsítést adott, 29 termelõ pedig oklevelet vett át.

Quadris-díj:

 

Pincészet/termelõ

Név

Évjárat

Borvidék

Béres Szõlõbirtok és Pincészet Kft.

Tokaji Késõi Sárgamuskotály

2013

Tokaji

Bogdán Birtok

Nagy-Somlói Primavera ’13 – rizlingszilváni

2013

Nagy-Somlói

Polgárbor Kft.

Cabernet franc

2009

Villányi

 

Nagyarany:

 

Pincészet/termelõ

Név

Évjárat

Borvidék

Eszterbauer Kft.

Szekszárdi Cabernet Sauvignon (Tivald)

2011

Szekszárdi

Pap Pincészet

Fornas Cabernet

2012

Balatonboglári

Tûzkõ Birtok Eurobor Kft.

Tûzkõ Cabernet franc

2011

Tolnai

Koch Borászat

Villányi Cabernet Sauvignon Classicus

2011

Villányi

Fritz Pincészet

Kékfrankos

2011

Szekszárdi

Maróti Attila

Kékfrankos

2012

Mátrai

 

 

2014_syngenta_gln_dignisz_va.jpg 
Gálné Dignisz Éva, az év borásza is részt vett a rendezvényen