Szervezett egészségfejlesztés a bonyhádi térségben

Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával kezdetét veszi a bonyhádi kistérségben az egészség fejlesztése, szervezett keretek között. A „Többszintû egészség- és életminõség fejlesztés a Völgységben” címû, TÁMOP6.1.2/11/3-2012-0055 kódszámú projekt 124.644.647 Ft-ból valósul meg. A projekt nyitórendezvénye november 5-én volt a Bonyhád Városi Kórházban.

Filóné Ferencz Ibolya, a helyi önkormányzat alpolgármestere köszöntõjében így fogalmazott: – Az egészség közügy, az önkormányzat feladata segíteni e téren a családokat. És természetesen az egészségügyet is támogatjuk, az elmúlt 6 évben 750 millió Ft-tal segítettük a városi kórház mûködését. A lakosság sportolási lehetõségeinek megteremtésén is dolgozunk: megépült a strandfürdõ, felújítottuk a tanuszodát, a Széchenyi iskolában idén mûfüves pályát avattunk és még decemberig átadásra kerül a következõ mûfüves pálya is a Ficánka óvoda területén, ezenkívül évi 24 millió Ft-ot osztunk fel a helyi sportegyesületek között, melyek tagjai térítésmentesen használhatják sportlétesítményeinket.

Dr. Barcza Zsolt, a városi kórház igazgató-fõorvosa elmondta, hogy az intézmény fejlesztésében újabb lépcsõfokot jelent a nyertes TÁMOP-pályázat, melynek keretében a maximálisan elnyerhetõ támogatást tudhatják magukénak: – Fontos összetartó erõ is lesz ez a projekt a kistérségben, az együttmûködõk köre is szerteágazó. 2012-ig sikeres struktúra- és funkcionális fejlesztést hajtottunk végre a kórházban, és örülünk, hogy ez a pályázat lehetõséget nyújt a prevenciós tevékenységre. És már arra is vannak ígéretek, hogy a másfél éves projektidõ után lesz esély a megkezdett és jól bevált prevenciós tevékenységek folytatására.

Laufer Éva projektmenedzser a tervekrõl, vállalt feladatokról beszélt, melyek az együttmûködõk körének köszönhetõen még bõvülhet a másfél éves projekt idõtartam alatt, 2014. november 30-ig: – Huszonnyolc kötelezõ feladatcsoport mellé négy fakultatívat is bevállaltunk, ezeknek a Bonyhádi Járás 25 települése ad helyszínt. A városi kórház mûtõblokkjának épületében található a projekt keretében létrehozott Egészségfejlesztési Iroda (EFI), ahol munkanapokon 8-18 óra között várják az érdeklõdõket. A szív-érrendszeri, daganatos megbetegedések csökkentését, a korai és elkerülhetõ halálozást befolyásoló életmód javítását, a lakosság egészségi állapotának javulását szeretnénk elérni. Az EFI intézményi hátteret biztosít a betegségmegelõzési, egészségfejlesztési tevékenységekhez oly módon, hogy aktívan mûködteti, tartós helyi, kistérségi hálózatba integrálja az egészségfejlesztési tevékenységet végzõ szervezeteket (civileket, önkormányzatokat, alapellátásban dolgozókat). A projekt során számos, az egészség megõrzésére irányuló rendezvény valósul meg. A lakosság egészségi állapotának felmérése mellett a magas rizikótényezõkkel élõk számára szeretne a program kiutat mutatni a dohányzásból, mozgásszegény életmódból, túlzott alkoholfogyasztásból. A fentiek érdekében szervezett elõadások, egyéni életmód tanácsadás, mozgáskultúrát szorgalmazó tevékenységek valósulnak meg. Számos kiadvány készül, amelyekkel szintén az itt élõk tudását és készségeit kívánjuk gyarapítani az egészségesebb életmód irányába.

A 100%-os pályázati támogatásból megvalósuló tevékenységek, programok fenntartását legalább 3 évre vállalta a pályázó Bonyhádi Kórház és Rendelõintézet. Ennek szakmai kereteit a projektbõl széles összefogással elkészülõ Kistérségi Egészségterv fogja meghatározni.