Megkezdõdött a szekszárdi Garay Pince élményhellyé alakítása

Már zajlanak a bontási munkálatok Szekszárdon, a többszáz éves múltra visszatekintõ Garay Pincében. Ez az elsõ fázisa annak a beruházásnak, amelynek keretében a létesítményt élménypincévé formálják át. A pályázati támogatásból megvalósuló, országosan is egyedülálló turisztikai attrakció a tervek szerint jövõ nyárra készül el.

20131029-1.jpg

Az átalakítás nemrégiben vette kezdetét. Mivel a pince funkciója régen a bortárolás volt, és a nedût fahordókban, illetve beton tartályokban tartották, most mindenekelõtt ezeket a tartályokat kell kibontani, hogy feltáruljanak a késõbb beépítendõ terek. A kivitelezõ cég 110-140 köbméter beton kitermelésével számol. Mindezen túl a tégla padlózatot is fel kell szedniük, mivel alulra késõbb dupla csõrendszert építenek ki (az egyik a zöldenergiáé, a másik a fûtésé lesz), s már megkezdték a falak fugáinak kitisztítását is.

Ezek a munkálatok várhatóan november végére fejezõdnek be, akkor következhetnek az említett csõrendszer-elhelyezési, a gépészeti, majd a belsõépítészeti feladatok. – Legkésõbb 2014 júniusában elkészülünk, ezért az utazási irodák jövõ nyári kínálatában már ott a helyünk – tájékoztat a projektgazda Szekszárdi Vagyonkezelõ Kft. ügyvezetõ igazgatója. Bálint Zoltán azt mondja, ide valóban érdemes lesz ellátogatni, akár külföldrõl is: – Már jelenleg is kétszázféle bort forgalmazunk a borvidékrõl, melyekkel itt egy helyütt ismerkedhetnek majd meg az érdeklõdõk, mégpedig háromórás, izgalmas élményprogramba ágyazva. A szõlõ- és borvertikumról teljeskörû áttekintést szeretnénk adni, korszerû elemek – pl. infografikák, informatikai eszközök, interaktív játékok, illatkamra – segítségével ismertetve meg a turistákat magával a borral, annak készítésével, fogyasztásának kultúrájával és a szekszárdi borvidékkel. A szõlõ metszésétõl a koccintás mikéntjéig rengeteg mindent megtanulhatnak itt, és a pincebejáró túra végén, egy érintõképernyõs asztalfelületen megoldható feladatsor révén még ellenõrizhetik is az újonnan megszerzett tudásukat.

Bálint Zoltán hozzáteszi, hogy a 780 négyzetméteres, energiatudatos megoldásokkal kialakítandó élménypincét teljeskörûen akadálymentesítik is, szolgáltatásaik a látás-, a hallás- és a mozgássérültek számára is élvezhetõek lesznek. Ebbõl adódóan fogyatékossággal élõk vendégcsoportjaira is számítanak, itthonról és külföldrõl egyaránt. Ráadásul a Garaynak konyhája is lesz, ami még reményteljesebbé teszi, hogy sok olyan turistát is Szekszárdra vonzanak majd, akik egyébként talán nem látogatnának el a városba és a borvidékre.

A pince átalakítására – amelynek eredményeképpen négy új munkahelyet is teremtenek – az Új Széchenyi Terv Dél-Dunántúli Operatív Programja keretében a Szekszárdi Vagyonkezelõ Kft. pályázott. A „Garay élménypince” címû projekt (pályázati azonosító szám: DDOP-2.1.1/A.B-12-2012-0027) 197.817.874 Ft támogatást nyert el.