Szeptember végén zárult az ÉRTED Önkéntes Program

Szeptember 27-én zárta az Európai Szociális Alap és hazai társfinanszírozású ÉRTED Önkéntes Programot a Laurus Alapítvány és az AFRE konzorciuma. A 12 hónapos projekt célja az önkéntesség népszerûsítése volt a völgységi településeken, Önkéntes Pont iroda létrehozása, amely jelentkezési lehetõséget biztosít az önkéntes munkát vállaló személyek és az önkéntesek munkájára igényt tartó szervezetek, intézmények, önkormányzatok számára is.

Az egy év alatt a pályázatban vállaltakat jelentõsen túlteljesítve kétszáz önkéntest foglalkoztatott a két szervezet a települések érdekében. 11 750 órányi önkéntes munkát végeztek 7 településen a belsõ indíttatásból és a foglalkoztatást helyettesítõ támogatásuk megtartása érdekében munkát vállalók. Az irodában minden önkéntessel szerzõdést kötöttek, illetve az elvégzett munkát jelenléti íven és fotókon dokumentálták. Két alkalommal, májusban Váralján, augusztusban pedig Bonyhádon Izzító napot bonyolítottak le a szervezetek, amelynek célja az önkéntes munka eredményeinek bemutatása és az önkéntesség népszerûsítése, toborzás volt. A projekt keretében megújult a váraljai Ifjúsági Tábor, a bonyhádi Pitypang óvodába sövény, a közterekre fák kerültek, megújult a Széchenyi Iskola játszótere a szülõk és pedagógusok munkája nyomán, a sportudvaron új futópályát alakítottak ki széles körû összefogással az iskola önkéntesei. Tevelen, Váralján, Nagymányokon, Majoson, Tabódon, Bátaapátiban, Mórágyon a temetõk, közterületetek méltóbb, tisztább környezete is az önkéntesek munkáját dicséri. Tevelen az önkormányzat épületének tetõátrakását a temetõi rózsasor ültetését, Mucsfán az óvoda kerítésének festését, a kisvejkei tanoda teljes külsõ és belsõ felújítását, a házak kalákamunkában felújítását is önkéntesek végezték el. Önkéntesek segítették a napi munkát a Városi Kórházban, a Széchenyi Iskolában, a Solymár Imre Városi Könyvtárban a váraljai és a kisvejkei tanodákban és a Laurus Alapítvány irodájában is és részt vettünk az árvízi munkálatokban is.

A projektzárón Dudás Olga projektvezetõ köszöntését követõen Siklósi Krisztián és a Bartók Béla Zeneiskola Népzenei tagozatának fiataljai alapozták meg a hangulatot. Ezt követõen mutattuk be a filmet, amely a projektrõl, az önkéntességrõl készült. A film a szervezetek honlapjáról is elérhetõ lesz. Ezt követõen a projekt eredményeit mutatta be Ferenc Veronika szakmai vezetõ. Természetesen a projektzáró utolsó részében a szó a köszöneté volt. A szervezetek oklevéllel, ajándékokkal köszönték meg a legidõsebb, legfiatalabb, legaktívabb, legtöbb órát teljesítõk önkéntes munkáját. Az állófogadáson fehér asztal és jó falatok mellett nyílt lehetõség az élmények, emlékek felelevenítésére.

Dudás Olga elmondta, hogy csak a projekt ér véget, a munka folytatódik. Az Önkéntes Pont Iroda továbbra is várja a jelentkezõ önkénteseket és az önkéntes munka iránti igény bejelentését. Várjuk az érettségi megszerzéséhez közérdekû munkát teljesíteni szándékozók jelentkezését is, számukra is szervezzük a munkavégzés lehetõségét, ill. azon civil szervezetek, akik önkénteseket foglalkoztató szervezetté kívánnak válni segítséget, nyújtunk ehhez. A közeljövõ önkéntesek által elvégzendõ munkálatai közé tartozik a Perczel Mór utca 9. számú épület fõbejáratának és az Önkéntes Pont iroda nyílászáróinak festése, ill. továbbra is dolgozik önkéntes az intézményekben, õsszel pedig a közterület gondozásban, faültetésben, ill. a kisvejkei hat ház felújításában számítunk a munkájukra.